Читај ми!

Дачић: Тешка борба око чланства Косова у међународним организацијама

Србију очекује тешка борба око намере чланства Косова и Метохије у неким међународним организацијама, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је, на седници скупштинског Одбора за спољне послове, рекао да се очекује да ће косовске власти поднети захтев за чланство у Савету Европе и у Унеску, преноси Танјуг.

Дачић, који је Одбору поднео извештај о раду његовог министарства у 2014. години, рекао да је важно да Србија има активан приступ том проблему и да учини што више како би то било спречено.

"Очекује нас једна тешка борба око чланства Косова у неким међународним институцијама. Очекује се, не знам када, да ће Косово поднети захтев за пријем у чланство у Савету Европе, у Унеску. У ОЕБС-у је то немогуће, јер се одлучује консензусом, али на сваком састанку представници Албаније, а понекад и САД, питају када ће Косово да учествује", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија не оспорава могућност, право и потребу да представници Приштине учествују на разним регионалним скуповима, али оспорава њихово чланство, јер би то значило прејудицирање статуса.

Дачић је додао да је Министарство у претходној години наставило напоре на очувању територијалног интегритета и суверенитета земље и даљег спречавања признавања независности Косова и Метохије.

У том смислу, истиче, Србија у наредном периоду треба да посвети пажњу традиционално пријатељским земљама Латинске Америке, Африке и Азије, а на које се врши притисак да признају независност.

"О томе ми је говорио министар спољних послова Чилеа и министарка спољних послова Кеније. У условима када смо далеко од тих земаља, када више не постоји тај неки кохезиони фактор као у време Тита, када сваки од тих региона има неке своје проблеме, не можемо очекивати да ће нама неко вечно бити пријатељ, а да ми само гајимо пријатељство", закључио је шеф српске дипломатије.

Ускоро 20 нових амбасадораУскоро 20 нових амбасадора

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће у наредним месецима бити именовано 20 нових амбасадора и шест генералних конзула.

"У претходном периоду је било доста места која су била непопуњена. У ових осам-девет месеци именована су четири амбасадора, а циљ нам је да у наредним месецима поставимо 20 нових амбасaдора и шест генералних конзула", рекао је Дачић.

Навео је да се на томе активно ради и да о томе одлучује Влада Србије, која ће сагледати која су најбоља решења.

Додао је да је циљ Министарства да ради на реформи дипломатије и даљој професионализацији, а за шта је претпоставка доношење новог закона о спољним пословима.

Дачић је рекао и да се ради на промени уредбе о дипломатским пасошима, која ће ближе одредити које тачно особе могу да добију дипломатски пасош.

"Овако може било ко добити дипломатски пасош. Ми смо тек недавно увели институцију да се некоме може прогласити неважећим дипломатски пасош", рекао је Дачић и апеловао на бивше посланике да врате пасоше да не би имали проблема у иностранству, будући да су они проглашени неважећим.

"Свако ко користи те пасоше треба да зна да ће одмах бити приведен, као што се недавно десило једном нашем колеги", поручио је министар спољних послова.

У међувремену, скупштински Одбор за спољне послове усвојио је извештај министра спољних послова Ивице Дачића о раду тог министарства у 2014. години и Скупштини Србије предложио одржавање посебне седнице на којој би се дебатовало о главним правцима спољне политике.

Чланови Одбора једногласно су подржали Дачићeв захтев да на посебној седници парламента представи приоритете и правце спољне политике Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије