Читај ми!

Наставак пројеката заједнички интерес Србије и Бугарске

Шефови дипломатија Србије и Бугарске, Ивица Дачић и Даниел Митов поручили да су односи две земље добри и да постоји обострана спремност за њихово даље унапређење на темељу заједничких интереса.

Ивица Дачић и Даниел Митов су, на заједничкој конференцији за новинаре, рекли да постоји спремност и за наставак рада на заједничким инфраструктурним пројектима, преноси Танјуг.

Најавили су да ће две земље заједнички наставити да раде на пројектима попут Коридора 10, железничке пруге, гасне интерконекције и повезивања електроенергетских система.

Митов, који први пут борави у Београду у својству министра спољних послова, рекао је да Бугарска наставља да подржава интеграцију Србије у ЕУ и да је спремна да подели своја искуства и позитивна и негативна, како би помогла Србији на том путу.

Међу темама разговора двојице министара било је и питање мањина.

"У пријатељском духу треба да решавамо све проблеме и омогућимо бољи положај националних мањина'', рекао је Дачић, а Митов је изразио захвалност влади Србије на спремности за решавање евентуалних проблема бугарске мањине.

"Уверили су нас да ће ускоро бити решено питање уџбеника за бугарску мањину'', рекао је Митов, додавши да је са српским колегом разговарао и о питању реституције.

На питање како оцењује ефекте своје недавне посете Хрватској, први потпредседник владе, министар Дачић, одговорио је да је та посета била изузетно значајна у смислу потребе да се искористи позитивни тренутак после присуства премијера Александра Вучића на инаугурацији нове председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Посета је, према његовим речима, оправдала очекивања и сва билатерална питања су, као и пре неколико година, раздвојена у три групе.

Дачић је објаснио да су у првој групи отворена питања из прошлости - питање несталих, повратка избеглица, станарског права, неисплаћених пензија, границе на Дунаву - за чије ће решавање поново бити активиране комисије, а у другој и трећој групи билатерални односи у домену економије и европска будућност и заједнички пројекти.

Министар Дачић је нагласио и да је од свих саговорника у Загребу чуо жељу за унапређењем односа.

Додао је да је спреман да посети Сарајево чим тамо буде формирана власт на централном нивоу и поновио да се Београд залаже за даље унапређење односа са БиХ.

Дачић, који је и први потпредседник Владе, оценио је да ће формирање акционих тимова при кабинету, по систему "деливери јунит", допринети бољем раду Владе и објективном мерењу успешности министара.

"Мислим да је то позитивно, мислим да ће то свакако допринети и дати нови подстицај да се ради боље у Влади", одговорио је Дачић на питање новинара.

Нагласивши да није конкретно упознат с начином организације тимова који ће се бавити надгледањем одређених пројеката, Дачић је оценио да су сви разговори на тему унапређења организације функционисања власти корисни уколико дају позитивне ефекте.

"То је све у циљу објективног мерења успешности људи који воде одређена министарства јер се успешност не мери по томе колико имате медијских наступа већ по томе колико сте резултата остварили у оквиру својих надлежности", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије