Читај ми!

Еулекс: "Коха диторе" жели да нас уништи

Позивајући се на изјаву званичника Иницијативе за Косово на чијем је челу Фатмир Љимај, из "Кохе диторе" истичу да их је шеф Еулекса оптужио да желе да униште ту европску мисију за владавину права на Косову.

Лист Коха диторе је недавно објавио да има доказе да је са више страна, како са Косова, тако и из међународних кругова, било притисака на Апелациони суд да оптужи Фатмира Љимаја за злочине у селу Клечка.

Шеф Канцеларије ЕУ Самуел Жбогар и шеф Еулекса Габријел Меучи посетили су јуче седиште Иницијативе и разговарали са њеним званичницима, поводом захтева те странке да испита наводе о притисцима да Фатмир Љимај буде осуђен, и то у време када је прошле године на Косову био формиран постизборни блок ВЛАН, са циљем да оформи нову косовску владу.

Генерални секретар Иницијативе Билал Шерифи, је састанак са међународним званичницима описао као напет, преноси Коха диторе.

"Јасно су нам рекли да не желе да спроведу истрагу, јер за то немају доказа. Рекли су нам да Коха диторе има мисију да уништи Еулекс и да отера мисију са Косова. Рекли су нам да нема потребе за истрагом, јер нема доказа да је неки припадник Еулекса тражио статус доушника или заштиту. Рекли су нам да су мејлови и снимци измишљотина новинара који их је написао. Дакле, јасно су рекли да неће бити истраге", рекао је Шерифи.

Коха диторе, Демократска партија и Хашим Тачи су, у сарадњи са бившим шефом Еулекса Берндом Борхардом и функционерима из Брисела, интервенисали у Апелационом суду да Фатмир Љимај и деветоро оптужених у случају "Клечка" буду осуђени за ратне злочине.

Докази које је лист прибавио, говоре да је осуду председника Иницијативе за Косово гарантовао португалски судија Еулекса, Мануел Соарес, председник судског већа.

Соарес је, према наводима листа, чак најавио својим колегама у Еулексу да жели да осуди Љимаја, и пре него што је узео предмет у разматрање.

Лист даље наводи да званичнику Еулекса, који је тражио анонимност за изношење података о намери за пресуду Љимају, није пружена безбедност.

Коха диторе тврди да има снимак на коме се види разговор двојице припадника Еулекса.

Један од њих је претходно послао неколико мејлова како би обавестио надлежне да председник судског већа Мануел Суарес планира да по сваку цену осуди оптужене у случају Клечка, на челу са Фатмиром Љимајем.

Тај званичник је тражио заштитне мере, пре подношења званичног извештаја о случају у Еулексу.

Шеф Еулекса Меучи саопштио је након састанка са званичницима Иницијативе да је представио све релевантне чињенице у вези са такозваним "предметом Клечка" који тренутно чека одлуку Апелационог суда.

"Истина је да је председник Апелационог суда распустио апелационо веће. Мисија је прихватила и поштовала ту одлуку. То је доказ, да институција правде одговарајуће функционише. То је чињеница", рекао је Меучи.

Објаснио је да остале објављене тврдње једноставно не одговарају чињеничном стању.

"Мисија се није мешала у исход суђења. Ниједан припадник Еулекса није тражио заштиту у вези са овим предметом. И на крају, ниједан судија из распуштеног већа неће бити у новом већу", додао је Меучи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије