Живковић: Обновити истрагу о убиству Ђинђића

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је да истрага о убиству премијера Зорана Ђинђића мора бити обновљена и додао да сматра да инспираторе треба тражити у "клану Милошевића".

Зоран Живковић је рекао да налогодаце и инспираторе за убиство Зорана Ђинђића треба тражити у "клану Милошевића", преноси Танјуг. 

"Мислим да их треба тражити у ономе што бих ја назвао 'клан Милошевића', који није само породица Милошевић, то су и поражене снаге 5. октобра, несхваћене демократске странке, разни криминални кланови из Војне безбедности и ДБ-а и из класичног криминалног миљеа", рекао је Зоран Живковић новинарима после трибине "Тестамент Зорана Ђинђића" који је организовала та партија уочи 12. годишњице од убиства.

Живковић је рекао да та истрага "не сме бити прекинута", односно да мора бити обновљена и да тужилаштво треба после одређеног рока да изађе пред српску јавност и каже да ли има политичке позадине убиства или нема.

"Ако је нема, да онда знамо да је то последица тога што је протекло време и да је то кривица оних који нису радили ту истрагу на време, а ако има, да видимо ко је крив за то", истакао је лидер Нове странке.

Оценио је да је несумњиво реч о политичком атентату који, како сматра, није расветљен зато што истрага није ишла својим током у последњих 10 година.

"То се не истражује јако дуго зато што нема политичке воље оних који су држали власт од 2004. године до данас", рекао је Живковић и додао да се тај недостатак воље може огледати у личним, партијским, идеолошким или чак и криминалним разлозима.

"Имамо ситуацију да је бивши председник и премијер Војислав Коштуница позван на разговор код тужиоца или код истражног судије, па се онда 'дигла јавност' и он није саслушан што је недозовољена ствар", навео је Живковић.

Лидер Нове страке сматра да свако ко је под било каквом сумњом, мора да буде саслушан, а они који су невини, додаје, треба сами да оду на саслушање и докажу своју невиност.

Потпредседник Ђинђићеве владе Жарко Кораћ подсетио је окупљене да је некадашњи председник Демократске странке и премијер био неформлан човек који је веровао да "колико смо ми бољи, толико ће и држава бити боља".

Подсетио је да, док је био жив, није имао ширу подршку, да је био прилично несхваћен и да је изазивао отпор.

"Није се удварао грађанима...сматрао је да Србија треба коренито да се мења", рекао је Кораћ и указао да Европа 2015. и 2001. године није иста, те да је и Ђинђић указивао тада да је време на нашој страни.

"Нама се данас не отварају поглавља зато што се не испуњавају све ставке из Бриселског споразума. Још је Ђинђић говорио да ће то бити највећа препрека на путу ка ЕУ", истакао је Кораћ.

Кораћ је констатовао да је "тужна истина да је тестамент Зорана Ђинђића остао непрочитан". 

Историчарка Латинка Перовић сматра да је Србија много изгубила после његовог убиства подсетивши на његову реченицу да Србија не сме да остане земља у оставинској расправи.

"Ђинђић је био брутално заустављен, а са њим и промене које Србију и дан данас држе у месту", закључила је Латинка Перовић.

О убијеном премијеру говорила је и министарка у Ђинђићевој влади Гордана Матковић, као и професор универзитета Новица Милић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије