Читај ми!

Амандмани ТС о финансирању партија

Транспарентност Србија је посланичким групама у Скупштини Србије доставила предлоге амандмана који би регулисали финансирање политичких активности.

Транспарантност Србија је доставила предлоге амандмана на Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких активности и позвала посланичке групе да их преузму као своје у предложеном или измењеном облику, преноси Танјуг.

Посланицима је, како је наведено, упућен позив и да размотре друга важна питања у вези са уређивањем финансирања политичких активности на која им је Транспарентност указала у допису.

"Поводом измене Закона којом се предлаже да се укине забрана куповине некретнина новцем добијеним из јавних извора, ТС је оценила да би то било условно прихватљиво, ако се уведе додатно ограничење којим би се тако набављене некретнине користиле искључиво за спровођење политичких активности", пише у саопштењу.

На овај начин би се, како се додаје, спречило да се некретнине купљене од јавних извора користе за стицање зараде од даље продаје или изнајмљивања, решавање стамбених потреба запослених и сличне намене.

ТС сматра да је лоша измена којом се предлаже да се средства из јавних средстава, намењена за редовно финансирање, користе и за финансирање трошкова изборне кампање.

"За финансирање кампање се већ издвајају значајна буџетска средства, тако да би овакво решење било нелогично и де факто би водило томе да се из буџета два пута издваја новац за исту сврху, што је супротно начелима буџетског система. Осим тога, такво решење би имало и штетне последице по остваривање неких демократских начела", наводи Транспарентност.

Наиме, одредбама Закона је прописано да се свим учесницима у изборној кампањи пре избора расподељује одређена сума из буџета, у једнаком износу.

"Након избора, листе које су добиле посланичка места добијају и додатна средства за покриће трошкова кампање. Ако би се омогућило коришћење новца из буџета за финансирање редовног рада политичких субјеката, то би значило да би парламентарне политичке странке, а поготово оне које у некој скупштини имају највећи број народних посланика, посланика и одборника, биле изразито привилеговане у односу на остале учеснике изборне трке", пише у саопштењу.

Парламентарне странке, и иначе, уживају одређену предност у односу на ванпарламентарне такмаце, по природи ствари, због веће могућност да се представе пред грађанима и ван изборног периода, али није оправдано да се из џепа пореских обвезника та разлика продубљује, пише у саопштењу.

ТС сматра да је садашњи обим финансирања партија из буџета превисок и да треба усвојити предложене измене којима ће та издвајања бити смањена.

"Међутим, сматрамо да је још већи проблем то што при доношењу Закона (2011.) није јасно одређена сврха буџетског финансирања, а то питање се не решава ни предложеним изменама", наводе у саопштењу.

Смањење буџетских дотација и отварање могућности да се у кампањи користе средства добијена за финансирање редовног рада странака, пише у саопштењу, додатно актуелизује потребу да се законски ограниче трошкови изборних кампања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије