Јевтић: Наставак дијалога кључан за регион

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је да на Косову и даље постоје места у којима Срби не смеју слободно да се крећу и да посете своју имовину која им је узурпирана. Јевтић је истакао важност наставка дијалога у Бриселу као кључни процес за стабилизацију региона.

Јевтић је овакав став пренео својим саговорницима у амереичком Стејт Департменту где борави у оквиру званичне посете САД, саопштено је из Министарства за повратак и заједнице, преноси Танјуг.

"Институције надлежне за питање безбедности нису реаговале у потребној мери, до данас нико није одговарао за недавне инциденте на Косову када су куће српских повратника биле спаљиване, а они нападани", рекао је Јевтић.

На Косову и даље постоје места у којима Срби не могу слободно да се крећу, не могу да посете своју имовину и дешава се да им се чак та имовина и уништава. Подшрка значајних међународних фактора нам је потребна, повратак и права мањина на Косову морају бити приоритет у наредном периоду, казао је Јевтић током састанака које је имао у Стејт Департменту.

Јевтић је имао састанке са директором Канцеларије за централну и југоисточну Европу Томасом Јаздгердијем, директором Канцеларије за демократију, људска права и рад Филом Капланом и заменицом директора Бироа за избеглице и миграцију Ненси Ајрис.

Јевтић је на овим састанцима, како је саопштено, истакао и велику забринутост и узнемиреност код припадника Српске православне цркве и осталих Срба, изазвано исписивањем графита на имању манастира Високи Дечани.

Министар Јевтић је у разговору са својим саговорницима истакао важност наставка дијалога у Бриселу као кључни процес за стабилизацију региона.

Јевтић је оценио да је дошло до позитивних ствари када је реч о сарадњи са званичним Београдом, при том истакавши као веома значајну и позитивну иницијативу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића за формирање радне групе која ће радити по питању повратка.

Директор Канцеларије за централну и југоистоцну Европу Томас Јаздгерди који је на ту функцију наследио Џонатана Мура, изразио је уверавања да ће питање повратка расељених и генерално права мањина на Косову бити у фокусу.

Безрезервну подршку изнетим ставовима министра Јевтића пружили су и остали саговорници у Стејт департменту и та подршка ће се рефлектовати и кроз одређене активности и пројекте УСАИД-а и Бироа за избеглице и миграцију Стејт департмента, навиди се у саопштењу Министарства за повратак и заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије