Читај ми!

Ђурић: Сарадња са Србима пут за решавање проблема

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић очекује од представника политичких партија косовских Албанаца да пруже подршку и заштиту Србима у Метохији. Најављује нову школу у Клини. Ђурић је посетио и Високе Дечане где се захвалио команданту Кфора што је повећана безбедност манастира.

Марко Ђурић је, током посете повратничком селу Видање у општини Клина, рекао да је за Србе у покрајини ситуација у Метохији најтежа и да очекује од представника политичких партија косовских Албанаца да пруже подршку и заштиту Србима, преноси Танјуг.

"Шаљемо поруку косовским Албанцима у Приштини, онима који данас одлучују и онима који ће сутра одлучивати, да уколико желе да имају учешће и подршку српске заједнице, морају ту подршку да заслуже подршком Србима на Косову и Метохији у њиховом настојању и борби да остану и опстану и живе нормално", нагласио је Ђурић.

Напомиње да је нормализација односа заједничка политика у будућности извесна уколико сви покажу да су људи према онима који су најслабији.

Највећа одговорност за безбедност ових људи, за будућност нормализације односа је на носиоцима политичке моћи међу косовским Албанцима, оценио је Ђурић нагласивши да је Албанцима пружена рука, а да од њих очекује да Србима пруже безбедност, што је услов без којег се не може.

Истиче да се Србија не бави празном реториком, слањем тешких порука и речи, већ оних порука које могу да помогну  људима да живе безбрижније, безбедније и боље.

Ђурић је поновио да су на КиМ посебно рањива категорија деца и најавио је да ће деца српских повратника у метохијском селу Видање добити основнну школу. Дванаест ученика у Видању тренутно похађа школу у приватној кући којој је искључена електрична енергија у крајње неадехватним условима за извођење наставе.

Директор канцеларије за КиМ обишао је Здравствени центар, који је изграђен прошле године средствима Канцеларије за Косово и Метохију, али још није у функцији због одређених проблема, пре свега са грејањем. Најавио је да ће тај центар ускоро почети да ради.

Ђурић је касније данас посетио и манастир Високи Дечани, где је са игуманом Савом Јањићем захвалио команданту Кфора Франческу Паолу Фиглиуолу чији су војници појачали заштиту након недавних исписивања претећих графита на манастирској имовини.

Говорећи о безбедности манастира игуман Високих Дечана је рекао да је безбедност отежана, нарочито после најновијих претећих графита који су исписани на манастирским објектима и на две капије манастира 12. и 13 октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије