Скупштина о изменама закона о нотарима

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о изменама и допунама Закона о јавном бележништву и промету непокретности. Министар Никола Селаковић рекао је да ће купопродајне уговоре моћи да сачињавају саме странке, адвокати и друга лица, али ће они морати да прођу поступак солемнизације код јавних бележника.

18.18 - Скупштина завршила расправу о нотарима.

15.00 - Министар Никола Селаковић поручио је шефу посланичке групе ДС Бориславу Стефановићу да треба да убеди владајућу већину да је оставка на место министра правде право решење. 

12.00 - Посланик Социјадемократске странке Марко Ђуришић рекао је да та партија неће учествовати у скупштинској расправи о нотарима. 

11.45 - Купопродајне уговоре моћи ће да сачињавају саме странке, адвокати и друга лица, али ће они морати да прођу поступак солемнизације (потврде уговора) код нотара, рекао министар Никола Селаковић.

11.00 - Посланици су због нестанка струје расправу о изменама закона о нотарима и о промету непокретности, уместо у 10 почели сат касније.  

Министар правде Никола Селаковић рекао је, образлажући измене закона о јавном бележништву и промету непокретности, да ће купопродајне уговоре моћи да сачињавају саме странке, адвокати и друга лица, али ће они морати да прођу поступак солемнизације код јавних бележника, чиме ће добити снагу јавне исправе.

"То је максимално рационално решење предложено на захтев адвокатуре која штрајкује већ 50 дана", рекао је Селаковић, наводећи да ова решења ипак нису подударна са оним што је тражио врх адвокатске коморе.

Њихови предлози су били такви да се скоро обесмишљава концепт закона о бележништву, рекао је Селакоивћ.

Селаковић је истакао да адвокати и јавни бележници нису и не могу бити супростасвљене стране, јер су и једни и други потребни правном систему и у садејству повећавају степен правне сигурности.

Он је објаснио да грађани неће имати веће трошкове уколико уговор сачини са адвокатом и потом га однесу јавном бележнику на солемнизацију, јер ће плаћати мању цену, која ће бити нижа него било где у региону.

Према речима Селаковића, јавни бележници ће у поступку солемнизације потврдити да садржај уговара одговара вољи странака али га неће оверити уколико је његов садржај недопуштен.

Селаковић је нагласио да се увођењем јавних бележника повећава правна сигурност за привреду и грађане, јер се раније дешавало да уговори буду предмет судског спора и да купац буде оштећен.

Јавни бележник проверава све чињенице везане за уговор и одговора за евентуалну штету, каже Селаковић.

Законом је предвиђено да убудуће 30 одсто од награде нотара иде у буџет Србије. Поред јавних бележника уговоре о промету непокретности могу да сачињавају адвокати и грађани уз солемнизацију код јавног бележника.  

Посланици владајућих странака оценили су да су грађанима Србије потребни и нотари и адвокати, док у опозицији сматрају да се изменама Закона о промету непокретности и јавном бележништву неће решити блокада у правосуђу настала због штрајка адвоката.

Шеф посланичка групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић је рекао да би разматрање предлога тих закона требало одложити, јер су у току разговори министра правде и адвоката и да понуђеним решењима спор неће бити решен, јер их адвокати не прихватају.

У таквим условима нема сврхе разматрати ове предлоге закона, рекао је Ђуришић и додао да та партија неће учествовати у скупштинској расправи о изменама Закона о јавном бележништву.

Посланик владајуће Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић рекао је да ће та странка подржати предложене измене закона оценивши да је штетна било каква врста супротстављености или ривалитета између адвокатуре и јавних бележника.

Посланик Јединствене Србије Петар Петровић најавио је подршку изменама закона наводећи да ће њима бити поправљени постојећи закони и да ће се превазићи проблеми због обуставе рада адвоката.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић рекао је да та странка неће подржати предложене измене јер, како је оценио, нотари су нуклеус новог правосуђа "под пуном контролом режима".

Посланик ДС је рекао да је институт јавног бележника уведен да би Селаковић створио нову групу режимски подобних адвоката, оцењујући да је блокада правосуђа настала због грешке Министарства правде која је направила групу људи која је изузетно богата и која је "ушла у рат" с адвокатима.

Посланик и лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је да та партија предлаже да се укине постојећи Закон о јавном бележништву и да се формирање нотарске службе врати на почетак односно одложи до половине следеће године. 

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну и самоуправу усвојио је извештаје о Предлозима измена и допуна Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности.

Посланици о АПВ, оставкама, Ђинђићу

У расправи у Скупштини Србије о изменама закона о јавном бележништву данас се полемисало и о власти у Војводини, штрајку адвоката, о томе ко треба да поднесе оставку, као и о убиству накадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Српска напредна странка је у расправи позвала председника Владе Војводине Бојана Пајтића да поднесе оставку зато што га, како су навели, грађани Војводине неће с обзиром да га подржава само шест одсто бирача.

Заменик шефа те посланичке групе Александар Мартиновић је међутим, оценио да је лицемерство то што ДС позива на оставку човека у влади који је добио скоро референдумску натпросечну подршку грађана Србије на последњим изборима.

Додао је да на оставку премијера Србије Александра Вучића позивају они који су једва прешли цензус "са све Живковићима, Павићевићима, питај бога са каквим све људима који су заједно са њима упропаштавали Србију".

Полемисало се и ко стоји иза штрајка адвоката, па је тако шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић рекао да нису чули ниједан доказ за бројне оптужбе да адвокатске коморе и адвокати раде као политички експоненти ДС, да су у служби ДС и у служби тајкуна Мирослава Мишковића, одбацивши те наводе.

"Не постоји ниједан доказ за то зато што је то производ вашег политичког става, а не неких конкретних доказа. Сви су вас већ демантовали, али ви настављате и даље", рекао је Стефановић.

Он је рекао да је министар правде показао некомпетентност и неспремност за договор, али да не спори његову спремност да разговара.

На оптужбе да је штрајк адвоката исполитизован, Стефановић је питао министра правде да ли је обустава рада адвоката у мају 2011.године била исполитизована.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да ниједном приликом није споменуо ДС да стоји иза штрајка адвоката.

"Да ли сам спомињао Мирослава Мишковића, да, јесам, и немам проблем са тим да га поменем, зашто га помињем? Сутра, када би се десило да се донесе ослобађајућа пресуда Мирославу Мишковићу, цела Србија би скочила на министра правде да му каже да је крив за то", рекао је Селаковић и додао да има пуни законски основ да се огласи тим поводом јер Пословником који доноси министар правде се дефинише и регулише како и када се заказују рочишта за главни претрес.

Он је, такође, рекао да није говорио нити помислио да адвокати стоје уз Мишковића него да је говорио о појединцима.

У току расправе министар је поводом недавног догађаја у Лондону када је Никола Сандуловић "упао" у салу приликом обраћања премијера рекавши да га је неко организовано послао у Лондон, да прави скандал, да вређа државу и да вређа премијера рекао да ће увек да реагује када председнику његове владе и владе његове државе ''неко пошаље у страну земљу весника смрти".

"Ја ћу, као одговоран министар у својој влади, сваки пут да реагујем када председнику моје владе и владе моје државе неко пошаље у страну земљу весника смрти убијеног председника владе. А ја сам Сандуловића поменуо у том смислу", рекао је Селаковић.

Додао је да је Никола Сандуловић четири -пет дана пре убиства председника владе Зорана Ђинђића 2003.године најављивао његову смрт.

"И тог човека је неко организовано послао у Лондон, да прави скандал, да вређа државу Србију, да вређа њеног председника владе", рекао је Селаковић.

На те наводе реаговао је лидер Нове странке Зоран Живковић рекавши да је министар Селаковић изнео две неистине, односно једну за коју је сигуран, а то је да Сандуловић није био члан ДС-а, а да не може да суди да ли је тачно да је Сандуловић најављивао Ђинђићево убиство.

"Можда је рекао министру Селаковићу тада да се спрема убиство Зорана Ђинђића и то нека реше њих двојица. Ако је то тачно, тадашњи студент или не знам шта је тад био Селаковић је морао то да пријаву надлежни органима", рекао је Живковић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије