Читај ми!

Реконструисана Покрајинска влада

Војвођански посланици су изгласали реконструкцију Покрајинске владе, а нови секретари су положили заклетву прeд парламентом.

Нови чланови кабинeта Бојана Пајтића су Владимир Павлов, Бранислав Богарошки и Ненад Станковић, док је актуелни секретар за привреду Мирослав Васин изабран и за потпредседника у Влади Војводине.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић оценио је да је гласање у Скупштини Војводине показало да Покрајинска влада има већину у војвођанском парламенту.

Пајтић је након завршетка седнице на којој је усвојен предлог о реконструкцији владе, рекао новинарима да су многи медији у последње две и по године писали да покрајинска влада нема подршку у парламенту, али да је то демантовано данашњим гласањем.

"За разлику од СНС-а која сваких шест месеци врши реконструкцију владе, ми смо то учинили први пут", рекао је Пајтић.

Реконструкција је изгласана без подршке СВМ-а, а покрајински премијер Бојан Пајтић поручио је да и без тих гласова има већину за реконструкцију те владе. Потпредседник ЛСВ-а Богарошки рекао је да су у ЛСВ-у и у владајућој коалицији у Војводини затечени ставом СВМ-а.

Почетак расправе о реконструкцији Покрајинске владе обележила је оштра полемика између председника покрајинске скупштине Иштвана Пастора и Пајтића и председника посланичког клуба ДС-а Борислава Новаковића о догађајима који су претходили предложеној реконструкцији.

Образлажући предлог реконструкције Покрајинске владе, Пајтић је рекао да ће главни циљеви те владе бити доношење закона о надлежностима и о финансирању Војводине, те обезбеђивање социјалних стандарда за грађане Војводине.

Пајтић је набројао све оно што је, по њему, квалитетно урадила досадашња Покрајинска влада, уједно критикујући рад републичке владе, као и непостојање дијалога између две владе.

Лидер СВМ-а Иштван Пастор рекао је да СВМ неће учествовати у гласању и да је пре четири месеца рекао Пајтићу да та странка у договорима о реконструкцији Владе неће учествовати, али да ће прихватити договорено решење.

Пајтићу je замерио што је у једном тренутку рекао да је ДС културна странка и да ће се појавити на било ком састанку на који буде позвана, а онда се није појавила на састанку који је он сазвао због преговора о изналажењу политичког решења у Покрајини, односно око концентрационе владе.

Друга замерка, додао је Пастор, односи се на усвајање Декларације о промени уставноправног положаја Војводине о којој, како је рекао, Покрајинска влада није ништа рекла, као ни приликом усвајања Информације о обештећењу због приватизације НИС-а, као и да су ти документи донети на иницијативу само једне странке.

"У протеклим данима смо доведени у ситуацију да бирамо између Драгослава Петровића и групације око њега и неких других, а то не желимо. Пајтић ми је рекао да ће Петровић у среду поднети оставку, а сада ће у ствари бити разрешен и то није само питање форме", казао је Пастор.

Посебну реакцију посланика изазвала је изјава Пастора упућена Пајтићу да су "обезбедили већину за реконструкцију Владе и да им на томе честита, јер су очигледно били успешнији у наватавању посланика од ових других који исто то раде", алудирајући на прелазак током јучерашњег дана једне посланице из редова посланичког клуба СНС-а која је члан Покрета "Снага Србије" – у ДС.

Реагујући на жамор међу посланицима, Пастор је рекао да то није изјавио случајно већ зато што је протеклих дана неко покушао и њега да инволвира у приче о "прелету" посланика.

Одговарајући Пастору, Пајтић је рекао да усвајање Декларације и Информације о НИС-у није било воља посланика ДС-а. "Ако се постави питање да ли су те одлуке легитимне – јесу, а да ли су фер – то нису, као што није ни фер иступање на овакав начин", рекао је Пајтић.

Додао је да се не доводи у питање да ли је неко смењен или је поднео оставку и да то не може никога опредељивати да ли ће за такву одлуку гласати или неће и да је то један, како је рекао, "рђав изговор".

"Када је реч о прелету посланика, после избора у посланичкој групи ДС-а било је 59 чланова, а данашњи број најбоље говори коме је прелетање посланика пракса", рекао је Пајтић.

И потпредседник СНС-а Игор Мировић оптужио је ДС и ЛСВ да се баве куповином посланика у Скупштини Војводине.

Мировић је новинарима испред Скупштине Војводине рекао да је јутрос "купљена" посланица Покрета "Снага Србије" Вера Угричић Илић, која је прешла у ДС.

Он је то назвао "најсрамнијим начином" да се реконструише Покрајинска влада.

Према његовим речима, посланица је "купљена" новцем који је остао од Развојне банке Војводине и Фонда за капитална улагања Војводине.

На питање да ли има информације ко су конкретни људи који су се бавили куповином посланика, он је рекао да је реч о људима који су давали телефонске налоге да се деле кредити из Развојне банке и Фонда за капитална улагања.

Како изгледа реконструисана Покрајинска влада

Нови чланови Покрајинске владе су Бранислав Богарошки, Владимир Павлов, Ненад Станковић, а покрајински секретар за привреду, рад, запошљавање и једнакост полова Мирослав Васин изабран је и за новог потпредседника Владе.

Владимир Павлов је на место покрајинског секретара за науку и технолошки развој изабран уместо Драгослава Петровића, који је данас разрешен те дужности.

Бранислав Богарошки, досадашњи председник посланичког клуба ЛСВ-а, изабран је за покрајинског секретара за пољопривреду, а на то место је дошао након разрешења Горана Јешића у јуну.

Ненад Станковић је изабран за покрајинског секретара за енергетику, где је наследио Наташу Павићевић Бајић, која је поднела оставку због преласка на другу дужност.

За разрешење Драгослава Петровића гласала су 63 посланика, док против и уздржаних није било.

За избор Павлова, Богарошког, Станковића и Васина гласала су 63 посланика, а против је било 36 (СНС, СПС, ДСС и Трећа Србија), а шест посланика СВМ-а није учествовало у гласању.

Иако су посланици радикала на почетку седнице обавестили председника покрајинске скупштине Иштвана Пастора да неће учествовати у раду данашње седнице, један посланик СРС-а остао је у сали и дао подршку реконструкцији Покрајинске владе.

Распарава о предлогу кандидата за реконструисану Покрајинску владу протекла је у оштрим критикама опозиције на рачун актуелне владе и предлога о њеној реконструкцији, а посебно је апострофирана чињеница да је већина за изгласавање предлога обезбеђена преласком посланице Вере Угричић Илић из Покрета "Снага Србије" у ДС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије