Читај ми!

Борхарт потврдио одлазак

Шеф Еулекса Бернд Борхарт потврдио је да напушта Еулекс истакавши добру сарадњу између власти у Београду, Еулекса и косовских институција за време његовог мандата.

Борхарт је у интервјуу Танјугу рекао да ће напустити Еулекс крајем овог викенда, да ће одлука о његовом наследнику бити донета у Бриселу а да ће привремени шеф Еулекса бити његова заменица Жоел Ваштер.

Одлазећи шеф Еулекса је истакао да је имао добру сарадњу са званичницима Србије, подсетивши да је током мандата неколико пута боравио у Београду а посебно је подвукао "изузетну сарадњу" на релацији косовске институције-Еулекс-београдске власти.

"Имали смо такође добру сарадњу са Тужилаштвом за ратне злочине у Београду коме смо помогли да идентификује сведоке и још неке чињенице које су биле битне за одређене случајеве", рекао је Борхарт.

Упитан да каже да ли ће пролонгирање конституисања власти у Приштини одложити и формирање Специјалног суда за ратне злочине на Косову Борхарт је подсетио да је претходни сазив Скупштине Косова већ предузео први корак доносећи одлуку о оснивању Специјалног суда.

"Мислим да су показали велики осећај одговорности, али сада се морају усвојити нови закони, а то мора да учини следећи сазив Скупштине Косова", рекао је одлазећи шеф Еулекса.

Он је рекао да истрага у вези навода Дика Мартија није задатак Еулекса већ независног специјалног истражног тима али да Еулекс подржава тим када ради на Косову.

Борхарт је казао да је верски екстремизан велики изазов за многе земље у Европи али да не представља кривично дело на Косову као ни у већини европских земаља.

"Моје уверење је да верским екстремизом као проблемом треба да се баве косовске власти и верске вође на Косову", казао је Борхарт и додао да Еулекс ступа на сцену када верски екстремисти почине кривично дело.

Борхарт је рекао да су он и 2.000 људи у Еулексу допринели напретку на пољу владавине права на Косову јер су били укључени у решавање 2500 кривичних случајева.

"Један од наших највећих успеха је било решавање имовинских питања. У тој области било је 42.000 случајева а остало је неких 400 случајева који још увек чекају да буду решени", рекао је Борхарт.

Напоменуо је да су на неке од решења упућене жалбе али да верује да ће већина њих бити окончана.

"Имали смо велики број, преко 300 кривичних случајева, где је 329 оптужених проглашено кривима али такође, 152 је ослобођено", рекао је Борхарт сумирајући учинак Еулекса за време свог мандата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије