Читај ми!

РИК: Мањине могу да контролишу изборе

Представници изборних листа на изборима за савете националних мањина моћи ће да присуствују свим фазама рада бирачких одбора, каже Вељко Одаловић из РИК-а.

Генерални секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић рекао је за агенцију Бета да ће представници мањина моћи да контролишу изборе - од отварања бирачких места до бројања листића.

"Могу да контролишу регуларност, могу да поднесу приговоре", рекао је Одаловић.

Како је прецизирао, представници имају прво да прате изборни процес, иако законом није предвиђено њихово чланство у проширеном саставу бирачких одбора.

"Републичка изборна комисија ће одговорно, на највишем могућем новоу и без пристрасности, спровести ове изборе", каже Одаловић и истиче да нема разлога да се унапред прогнозира да ће бити нерегуларности.

Одаловић је представницима мањина поручио да морају да уваже чињеницу да се ови избори одржавају према посебном закону, који се мора поштовати.

Председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин затражио је данас да се избори за савете националних мањина, заказани за 26. октобар, одрже по истим принципима као локални и републички избори, а у супротном је најавио могућност бојкота.

На недавно одржаној седници Одбора Скупштине Србије за мањинска и људска права и родну равноправност, Угљанин је затражио да изборне листе које учествују на изборима за националне савете имају иста права као и листе које се кандидују на локалним и републичким изборима.

"Тражимо да у општинским радним телима и на бирачким местима мањине кандидују своје представнике како би избори били демократски", рекао је Угљанин и додао да неће учествовати на недемократским изборима.

Проглашене још четири листе

Републичка изборна листа прогласила је још четири изборне листе за учешће на изборима за националне савете националних мањина, који су заказани за 26. октобар.

На данашњој седници РИК је прогласио две русинске, једну румунску и једну мађарску.

Проглашене су листе "За Руски Крстур-Жељко Ковач", "Заједно за Русине-Славко Рац", "Заједница Румуна-Стеван Михајлов" и "ДЗВМ-Цонка Арон".

РИК је до сада прогласио шест буњевачких, четири словачке, по две грчке, ромске и румунске и по једну ашкалијску, влашку, мађарску, немачку, русинску, чешку и украјинску.

Избори за Националне савете националних мањина заказани су за 26. октобар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије