Читај ми!

Конференција о Западном Балкану у Берлину

Берлин је домаћин конференције "Западни Балкан", коју организује немачка влада. На конференцији учествују премијери и министри иностраних послова и привреде земаља Западног Балкана, али и представници ЕУ. У Берлину је и премијер Србије Александар Вучић.

18.15 - Завршен састанак Меркелове, Бароза и премијера земаља западног Балкана. У току је конференција за новинаре Меркелове, Бароза и Едија Раме, премијера Албаније која председава Процесом сарадње у југоисточној Европи.

17.45 - Аустријски канцелар Вернер Фајман оценио да без владавине права нема проширења ЕУ. Конференција о Западном Балкану шаље сигнал да смо заинтересовани за миран и заједнички развој региона, рекао Фајман.

16.35 - Западни Балкан је регион мира и стабилности који очекује брзо приступање ЕУ, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.  

16.00 - Почео састанак на којем учествују Ангела Меркел, Жозе Мануел Барозо и премијери земаља Западног Балкана, Словеније, Хрватске и Аустрије. Упоредо тече и састанак шефова дипломатија.

15.10 - Министар финансија Србије Душан Вујовић оценио је да је конференција о Западном Балкану у Берлину велики корак у побољшању дијалога и сарадње међу земљама региона. 

14.20 -  Западном Балкану је потребно више инвестиција и боље образовање, каже немачки вицеканцелар и министар привреде и енергетике Зигмар Габријел. Најавио је да ће се сличне конференције одржавати редовно, следеће године у Аустрији, а потом и у Француској.

13.15 - Премијер Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Берлину да је важно да се сачувају мир и стабилност у региону, те да ће он дати све од себе да тако и буде. 

12.40 - Идеја немачке владе била је да у Берлину окупи представнике Западног Балкана како би се показало како се од ситуације "једни против других" дошло до садашње "једни са другима", саопштила је канцеларка Ангела Меркел.

11.00 - Састанком министара привреде земаља региона, у Берлину је почела конференција о Западном Балкану.

На конференцији учествују председници држава или влада, и министри спољних послова и привреде Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије, као и Хрватске и Словеније које су чланице ЕУ.  

Дан посвећен Западном Балкану почео је конференцијом министара привреде, коју је отворио немачки министар привреде и енергетике Зигмар Габријел.

На панелима се дискутовало о темама из области енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицања запошљавања, мале и средње привреде, али и инвестиција.

Немачки вицеканцелар и министар привреде и енергетике Зигмар Габријел истакао је да је региону потребно више инвестиција и боље образовање и поновио обећања са самита ЕУ у Солуну о европској перспективи региона.

"Све земље Западног Балкана имају једну европску перспективу, али приступ ЕУ није по аутоматизму", рекао је Габријел.

Приступање ЕУ је резултат дугогодишњих, дубоких реформи, посебно у области привреде, истакао је немачки вицеканцелар и као посебан, позитиван пример за земље Западног Балкана, навео Словенију.

Габријел је нагласио да је за земље Западног Балкана потребно више инвестиција.

"Нама је потребно више инвестиција на Западном Балкану, како би се дали дугорочни импулси за регион. При том, ми посвећујемо пажњу, пре свега, стратешким пољима деловања – повећању инвестиција и извозне моћи, као и побољшању образовања", рекао је Габријел.

Корак ка побољшању сарадње у региону

Министар финансија Србије Душан Вујовић оценио је да је конференција о Западном Балкану у Берлину велики корак у побољшању дијалога и сарадње међу земљама региона. 

Навео је да је изненађен великим бројем присутних потенцијалних инвеститора на скупу на којем је учествовао. Неки од њих поставили су, како је пренео, конкретна питања.

"Оно што је посебно значајно јесте да је ово велики корак у побољшању дијалога и сарадње међу земљама бивше Југославије и Албаније", указао је Вујовић.

Од потенцијалних инвеститора, како је додао, било је доста малих инвеститора који су се интересовали за конкретне проблеме, укључујући реализацију пројеката које ће финансирати Светска банка.

Пошто су то све сложене процедуре, Вујовић је, како је навео, понудио начелне одговоре и могућност да реше своја питања.

Европски комесар за привреду и енергетику Гинтер Етингер истакао је важност инвестиција у енергетски сектор, посебно јачање енергетске инфраструктуре између земаља ЕУ и Западног Балкана, али и унутар региона.  

Након састанака министара привреде састали су се министри иностраних послова региона. Упоредо су се састали немачка канцеларка Ангеле Меркел, премијери региона и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на скупу шефова дипломатија да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање ЕУ.

Дачић је  нагласио да је нови приступ ЕУ, по коме ће поглавља 23 и 24 о владавини права и борби против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство.

"Европске интеграције су најефикаснији и најбржи начин да достигнемо високе стандарде у овим областима, кључним за свеобухватни развој државе и друштва и обезбеђивање економског раста и друштвеног просперитета", рекао је Дачић.

Приоритети Србије су, према његовим речима, изградња правне државе и владавине права, што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи.

Из Брисела су стигли и комесар за проширење Штефан Филе и комесар за енергетику Гинтер Етингер. Како је најављено у Бриселу, европски званичници имају за циљ да подрже европске интеграције региона.

Премијер Вучић јуче се састао са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером, али и са представницима Светске банке.

Данас је премијер Србије разговарао са председавајућим Већа министара БиХ Вјекославом Бевандом.

По завршетку конференције "Западни Балкан", премијер Вучић ће присуствовати радној вечери са канцеларком Ангелом Меркел и осталим учесницима конференције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво