Читај ми!

Србија је копча између Истока и Запада

Србија је копча која недостаје да би Исток и Запад боље сарађивали, рекао је председник Србије Томислав Николић. Истакао је да од предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви очекује корист за Србију.

Председник Николић је, приликом посете Обреновцу, где је заједно са амбасадорима афричких земаља уручио помоћ угроженом становништву, рекао да је посета премијера Србије Русији једна у низу посета српских државника тој земљи последњих година која треба да доведе до што боље сарадње две државе, преноси Танјуг.

"Политика Србије изискује да се непрекидно одржава контакт између Истока и Запада. Можда смо ми копча која недостаје Истоку и Западу да би боље сарађивали. Од сваке посете председника Владе и било кога, очекујем само корист за Србију", рекао је Николић.

На питање новинара да ли очекује да дугови за гас буду једна од тема разговора премијера у Москви, Николић је одговорио да је то увек тема разговора и да не можемо да се "правимо луди и остављамо по страни" кад некоме нешто дугујемо.

"Тражимо начине да тај дуг намиримо у разумном року. Јужни ток је био шанса да то подмиримо у кратком року. Судбина 'Јужног тока' је у великој мери и судбина нашег дуга, енергетског снадбевања и енергетске сигурности", изјавио је Николић.

Поручио је да је сад све у рукама ЕУ и Русије, које треба да се договоре како ће изгледати решење проблема у вези са "Јужним током".

"Много тога је у игри и мислите да постоји проблем, а у ствари Србија има идеалну позицију – Србија је она која је прихватљива и за Исток и за Запад", рекао је Николић.

Рекао је да Бугарска интензивно преговара са ЕУ у вези са решењем проблема "Јужног тока" и да је обавештен да је та држава изнела бројне аргументе Европској унији у прилог томе да "Јужни ток" буде урађен као што је и договорено.

"ЕУ и Европска комисија, посебно сада под председавањем Италије, могу да буду много боље постављени према овом проблему него до сад", закључио је Николић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије