Читај ми!

Помоћ Алжира поплављеним подручјима

Председник Томислав Николић поздравио је намеру Алжира да се укључи у предстојећу донаторску конференцију о помоћи Србији у превазилажењу последица катастрофалних поплава. Амбасадор Алжира рекао је да је та земља наменила 500.000 долара помоћи поплављеним подручјима.

"Грађани Србије и Влада су уложили огромне напоре да се спасу људски животи и материјална добра, али нам је потребна међународна помоћ у санацији терена, обнови уништене привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката", рекао је Николић после разоговора са амбасадором алжира Абделкадером Месдоуом, преноси Танјуг.

Амбасадор Месдоуа донео је Николићу писмо алжирског председника Абделазиза Бутефлике у коме се изражава забринутост поводом поплава и саучешће породицама настрадалих и најавио помоћ од 500.000 долара, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

"Председник Алжира је определио 500.000 долара за финансијску помоћ угроженим подручјима", рекао је амбасадор Месдоуа, напомињући да је пратио дешавања током поплава и сада када се санирају последице и да је импресиониран брзином и ефикасношћу Владе Републике Србије, а посебно начином на који су се покренули млади људи да помогну.

Амбасадор је известио председника да манифестација "Дан Африке" ове године неће бити одржана, јер ће новац, који је намењен за организацију те манифестације, бити преусмерен за помоћ становништву угроженом у поплавама.

"Помоћ ће бити предата лично Вама председниче, зато што сте Ви високи покровитељ те манифестације и велики пријатељ афричких земаља", додао је Месдоуа, уз оцену да Николић води мудру политику, променивши имиџ Србије чије интересе штити на "балансиран начин негујући пријатељства широм света".

Председник Николић истакао је да хитност у реализацији донаторске конференције и захвалио председнику Алжира и народу на иницијативи и помоћи.

"Веома нам је значајна помоћ афричких земаља и иницијатива да преусмерите средства која сте предвидели за "Дан Африке", нам говори о вашој солидарности и пријатељству, рекао је председник Србије.

Манифестација којом се годинама у Музеју афричке уметности у Београду представља култура афричког континента, била је заказана за 26. мај, а отказана је како би се помогло угроженом становништву. Осим уплаћивања новца, тај музеј је организовао и прикупљање помоћи за угрожено становништво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије