Читај ми!

Парламент о закону о потрошачима

Скупштина Србије нa ванредном заседању разматрала је више законских предлога, а између осталих и Предлог закона о заштити потрошача. Нови закон даће довољно механизама и инструмената да заштити права потрошача, поручио у парламенту Расим Љајић.

16.45 - Посланици су завршили расправу за данас, а сутра ће расправљати о Изменама и допунама Закона о путним исправама.

11.45 - Посланици НДС-а протестовали јер су предлоге закона о којима се расправља добили тек у петак после подне.

11.00 - Новим законом о заштити потрошача, биће омогућено да се шест месеци после куповине траже повраћај новца, замена или поправка производа, рекао министар Расим Љајић.

10.10 - На почетку заседања министар Расим Љајић образлаже Предлог закона о заштити потрошача.

Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је да ће потрошачи који имају примедбу на купљену робу новим законом о заштити потрошача моћи да шест месеци после куповине траже повраћај новца, замену или поправку производа.

Према његовим речима, повраћај новца ће бити могућ у року од 30 дана, док ће рок за одговор потрошачима на рекламацију биће скраћен са 15 на осам дана.

Образлажући нови закон о заштити потрошача у Скупштини Србије, Љајић је поручио да ће тај закон дати довољно механизама и инструмената да заштиту права потрошача, како би она била ефикаснија и делотворнија.

Љајић је најавио да ће купац, новим законом, имати могућност да се , када је реч о куповини на даљину, без образложења предомисли у року од 14 дана.

Министар је најавио да ће бити укинуте судске таксе за потрошачке спорове мање од 500.000 динара, како би се потрошачи подстакли да се изборе за своја права и судским путем, што до сада није био случај јер су судске таксе биле скупе.

Ово је целовит пакет за који верујем да ће закон учинити ефикаснијом и делотворнијом, рекао је Љајић, који је образложио и разлоге за измену закона о електронским комуникацијама.

Како је навео, Предлогом измена закона о електронским комуникацијама предвиђено је спајање Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) и Републичке агенције за поштанске услуге (РаПУС).

"Други разлог за измене тог закона је што је Уставни суд утврдио да су поједине одредбе тог закона неуставне зато што се ради о повреди права на тајност комуницирања корисника електронских комуникација", напоменуо је Љајић.

На дневном реду који има шест тачака налазе се и Предлог закона о изменама и допунама Закона о електронским комуникацијама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о поштанским услугама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о путним исправама.

Посланици опозиције не виде разлог за хитно усвајање закона

Опозиционе Демократске странке и Нове Демократске странке критиковале су кратко време које су посланици имали да се упознају са тим законским предлозима.

Посланик НДС-а Марко Ђуришић протестовао је јер су посланици у Скупштини Србије предлоге закона о којима расправљају добили у петак, 6. јуна, после подне.

Ђурић је рекао да је читајићи Предлог закона о заштити потрошача и предлоге измена и допуна закона о поштанским услугама, путним исправа и о електронским комуникацијама, није могао да нађе разлог зашто су упућени на усвајање по хитном поступку.

Ђуришић је рекао да не види шта је хитно у оснивању регулаторног тела, које настаје спајањем Републицке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) и Републичке агенције за поштанске услуге (РаПУС).

"То је лоша пракса и бојим се да ћемо се са том праксом суочавати и наредних недеља, јер се најављују реформски закони", рекао је Ђуришић.

Ђуришић је додао да посланицка група НДС неће подржати три предложена докумета у начелу, али је оставио могућност да подржи те документе ако буду усвојени амандмани који ће их поправити.

Посланик ДС-а Горан Ћирић је истакао да предлог закона о заштити потрошача није могуће спровести у пракси, јер је супротан парничном поступку и додао да је став стручнака да инспекција и даље нема надлежности у заштити потрошача.

Ћирић се сложио са оценом посланика НДС-а да због усвајања по хитном поступку посалници нису имали времена да се припреме за разматрање Предлога закона о заштити потрошача и предлога измена и допуна закона о поштанским и о електронским комуникацијама.

Посланици би требало да разматрају и Предлог одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2014. години и Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2014. години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије