Читај ми!

Михајловић: Очекујем миран изборни дан

Влада Србије је упутила Србима на Космету потпуно јасну поруку да масовно изађу на косовске изборе, заузму што више места у парламенту и утичу на промену "дискриминаторских закона", каже директор Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.

Очекујем миран изборни дан, очекујем да што више више грађана Косова изађе на изборе, изабере представнике, и да коначно та прича око учешћа Срба у косовском палраменту крене правим путем, каже Михајловић.

"Када је реч о безбедности, има доста искустава које говоре да Кфор и Еулекс могу да буду потпуно будни у Покрајини", рекао је Михајловић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовој оцени, излазак Срба на косовске парламентарне изборе није само у интересу Срба са Косова, већ и у "општем српском националном интересу", као и да у оваквом односу политичких снага на Косову, без Срба неће моћи да се формира власт.

Михајловић је подсетио да су избори припремани у тешким условима, јер је Приштина, како је рекао, приморавала административним и неадминистративним путем Србе да не изађу на изборе.

"Међународна заједница, пре свега Брисел, требало би да буду забринути, јер неке ствари у изборној трци нису биле довољно јасне, али без обзира на то мислим да ће Срби изаћи на изборе и постати озбиљна снага у косовском парламенту", навео је Михајловић.

Како је навео, било је покушаја екстремних делова косовских власти да се Срби спрече да изађу на изборе, да се на тај начин њихова снага умањи и наглашава да је права реакција на такво инсистирање екстремних снага управо да се Срби у што већем броју одазову на изборе.

Директор Владине Канцеларије за сарадњу са медијима је подсетио да је једино оружје свих оних који су радили против опстанка Срба на косовској политичкој сцени било нејединство Срба.

"Надам се да ће сада то јединство југа и севера да доминира и да ће бити остварен озбиљан успех", додао је Михајловић, одговарајући на питање да ли очекује разлику у одзиву Срба северно и јужно од Ибра.

Како је истакао, то није никакво пристајање на косовску државу, већ то значи "само још једну полугу којом Срби могу да се боре за свој опстанак, наравно уз подршку Србије".

На питање које су последице уколико Срби не изађу на изборе, Михајловић је рекао да смо алтернативу видели последњих 15 година - "нисте у игри, нисте међународно признати и живите само од помоћи Србије".

Истакао је да ће Срби после ових избора имати "своје представнике, не оне плаћене Србе, који ће заступати друге интересе, често супротне српским интересима, већ аутентичне представнике који ће се борити за опстанак и интересе Срба".

Михајловић је оценио да се без обзира на успех албанских партија на косовским изборима, не може очекивати застој у преговорима између Београда и Приштине, јер "албанска политичка сцена, албанске партије и косовске привремене институције у потпуности зависе од Запада".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије