Читај ми!

Вулин: Избори неће отежати преговоре

Ванредни парламентарни избори неће отежати преговоре Београда и Приштине јер ће свака влада спроводити оно што је договорено, каже за РТС министар Александар Вулин. Као и раније, Срби са Косова моћи ће да гласају на републичким изборима, најављује Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин сматра да ванредни парламентарни избори неће отежати преговоре Београда и Приштине.

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин поручио је, уочи одласка у Брисел, да ванредни парламентарни избори у Србији не могу отежати дијалог са Приштином и додао да ће Срби на Косову као и до сада гласати на тим изборима.

"Ова влада је спровела седам споразума које је потписала претходна влада, и свака следећа ће спроводити Бриселски споразум који је потписала ова влада. С наше стране неће бити никаквог проблема", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Вулин је, међутим, указао на то да је чињеница да избори у јуну или септембру очекују и Приштину, која се понаша као да су избори већ сутра, па с њихове стране има доста затезања, оклевања и страха пред њиховим бирачким телом.

"Зато посматрају Бриселски споразум као нешто што се окренуло против онога у шта су они веровали да ће бити - с те стране може да буде проблема, а што се тиче Владе Србије, ми смо озбиљна држава и наравно да оно што потпише ова влада - спроводиће следећа", нагласио је Вулин.

На питање да ли ће Срби на Косову и Метохији гласати на ванредним парламентарним изборима 16. марта, Вулин је рекао да хоће, као и до сада.

"Као и до сада, Срби ће гласати на тим изборима, једна од првих тачака о којима смо разговарали када је почело све ово било је право Срба да гласају за председника Србије и парламент", рекао је Вулин.

Не очекује да ванредни парламентарни избори на било који начин успоре формирање Заједнице српских општина.

"Формирање те заједнице можда ће сачекати да се заврше избори у Косовској Митровици, мада ни то не мора да чека", рекао је Вулин, који је додао да очекује да ће га одборници са листе "Српска" у Митровици данас или сутра упознати са кандидатом за градоначелника.

Будући да ће и ЗСО бити тема даљег дијалога са Приштином, Вулин је рекао да Управљачки тим који је настао одлуком Брисела на предлог четири општине на северу Косова, приводи крају предлог статута.

"Договорићемо се када ће почети рад на томе што је Управљачким тим припремио. Статут је главна ствар - он ће одређивати будући живот Срба на Косову и Метохији", рекао је Вулин.

Упитан шта би могао да подразумева правно обавезујући документ о нормализацији односа Београда и Приштине који се помиње у Преговарачком оквиру ЕУ, Вулин каже да га на почетку скрининга о поглављу 35, нико није помињао.

"Прво би неко морао да изађе пред нас са тим документом... Ако је то признање Косова, хајде да не губимо време - неће га нико потписати", поручио је Вулин.

Покрет социјалиста, на чијем је Вулин челу, на предстојеће изборе излази, као и прошлог пута, са Српском напредном странком.

Вулин је потврдио да се и он залагао за расписивање ванредних парламентарних избора и да није ствар само у "промени чинова".

"Почели смо преговоре са ЕУ, настављамо дијалог с Приштином, битно је спровести економске реформе и видети шта синдикати и народ мисле - па нека кажу на изборима имамо ли поверење", закључио је Вулин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије