Читај ми!

Вучић: Од грађана зависи да ли ћу бити премијер

Пред нама је најтежа политичка кампања, одлука о изборима била је велики ризик, каже лидер СНС-а Александар Вучић. У кампањи нећемо обећавати мед и млеко, наводи Вучић, подвлачећи да су пред Србијом тешке реформе. Од грађана зависи да ли ћу бити премијер, каже лидер напредњака и негира да је влада са СПС-ом већ договорена.

Председник Српске напредне странке и први потпредседник Владе Александар Вучић каже да је одлука да се распишу ванредни парламентарни избори била велики ризик, јер ће се сви ујединити против напредњака.

"Пред нама је најтежа политичка кампања и велики је ризик ово што смо урадили. Кампања ће бити мучна и тешка, јер ће се сви ујединити против нас. Не верујем да је било шта извесно", рекао је Вучић, гостујући у "Утиску недеље" на Б92.

Одговарајући на питање да ли ће након избора бити премијер, Вучић је рекао да је одлука на грађанима и да не верује истраживањима јавног мњења која показују да напредњаци имају и више од 45 одсто подршке грађана.

"Зависи од грађана Србије, можда се после избора појавим и као неко у опозицији", рекао је Вучић.

Тврди да се у кампањи грађанима неће нудити и обећавати мед и млеко и да ће објашњавати како су пред Србијом тешке реформе, а напредњаци ће, како је додао, победити ако грађани подрже ту политику.

Вучић је истакао да одлука о изборима није донета како би напредњаци освојили апсолутну власт, већ да би се реформе одвијале брже и квалитетније.

Негирао је да је било разговора о томе да се након избора поново формира влада са СПС-ом али да он буде премијер, и напоменуо да о саставу будуће владе неће разговарати пре избора.

"Није истина да смо се о било чему договорили, нити ћу разговарати с било ким док се избори не заврше", рекао је Вучић, упитан да прокоментарише медијске написе да је већ договорено да у будућој влади поново буду СНС и СПС.

Вучић је навео да изборна кампања не би требало да успори процесе који се очекују у Србији, и да ће тако први пут и мисија ММФ-а доћи у Србију за време изборне кампање.

"Ја сам прихватио да они дођу и то пре финиша наше изборне кампање и да покушамо да закључимо споразум из предострожности. Мислим да је то добро, да је то важно за земљу и да ће додатно обезбедити финансијску и инвестициону сигурност", навео је Вучић.

Вучић је напоменуо да би потписивање споразума са ММФ-ом требало да олакша одлуку борда директора Светске банке, да до краја априла одобри 500 милиона евра за Србију.

"Влада је пала, сви министри су у оставци"

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће закони о раду, о приватизацији и о стечају бити донети после разговора са синдикатима, као и да са министром привреде Сашом Радуловићем није разговарао о његовој оставци јер је "Влада пала".

"Сви министри су у оставци... Када смо могли да причамо о оставци? Јуче или данас? Па, Влада је пала. Сви министру су у оставци. Нису формално, али суштински јесу", рекао је Вучић.

Каже да му није жао што је Радуловића довео у Владу, јер је важно да се чују добре идеје. Вучић је поручио да ће закони о стечају, приватизацији и раду бити донети после разговора са синдикатима.

"Донећемо закон о стечају, о приватизацији и о раду, али ћемо саслушати синдикате", рекао је Вучић и додао да је веома важно да се закон о раду промени, али да је спреман да саслуша примедбе синдиката у вези са законом о раду.

Упитан зашто закони нису донети, објаснио је да закони нису повучени из процедуре, већ да је закон о раду тек у форми нацрта, док су закони о приватизацији и о стечају у скупштинској процедури, из које, поновио је, нису повучени.

Вучић је рекао да је са министром привреде Сашом Радуловићем, који је јуче поднео оставку, последњи пут разговарао пре него што су на седници Владе прошли закони о приватизацији и о стечају, а да о његовој оставци нису разговарали јер се све збило у тренутку "кад је Влада пала".

Вучић је оценио и да је изјава министра Бранка Ружића дата после привођења Драган Ђурића веома лоша и штетна по земљу.

На констатацију да се Ружић позвао на то да је изјава у складу са Уставом и начелом слободе мишљења и претпоставке невиности, Вучић је рекао да нема проблем с тим да министар то мисли, "али да није у реду да члан Владе говори о томе у дану када је неко ухапшен због тешких малверзација, најтежих кривичних дела, да изађете и кажете да то што је Влада урадила бесмислено пошто је тај човек невин".

Мислим да то није питање слободе мишљења, додао је Вучић, већ питање јасне и недвосмислене борбе против свих оних који су много ризиковали.

"'Београд на води' по закону"

Пројекат "Београд на води" биће урађен у складу са законом, каже Александар Вучић, истичући да је то најважнији пројекат и будућност Србије.

Вучић је, коментаришући критике да за пројекат није расписан тендер и "да је од српских пожељнији арапски новац", рекао да са инвеститором из УАЕ није склопљен правни посао и да ће, кад се то деси, објаснити природу тог посла.

"Све ће бити урађено у складу са законом и свако ће моћи да види сваку тачку уговора", нагласио је Вучић, упитан да ли је по законима ЕУ могуће да држава стоји иза пројекта и на тај начин сузбије конкуренцију.

Према његовим речима, "Београд на води" је пројекат од јавног значаја по критеријумима Владе, која, како је додао, може да донесе бољу одлуку од Милана Бека, који је критиковао пројекат.

Вучић каже да ни Мирослав Мишковић ни Милан Беко немају три милијарде долара, колико ће у пројекат "Београд на води" уложити Арапи.

"Ако имају три и по милијарде и хоће да уложе у 'Београд на води', одмах ће они добити пројекат. Ко донесе три милијарде нек уради то, немојте тражити длаку у јајету и тамо где нема проблема, где ништа није урађено против закона. Више волимо Мишковића, само нека да три милијарде. Нисмо гадљиви", рекао је Вучић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије