Читај ми!

Дачић са Груевским на светосавској академији

Срби и Македонци треба да раде на добросуседским односима, поручили премијери Србије и Македоније са светосавске академије у Скопљу.

Премијери Србије и Македоније Ивица Дачић и Никола Груевски поручили су вечерас на свечаној светосавској академији, поводом Дана српске заједнице у Македонији, да грађани две земље треба да раде на добросуседским односима.

"Ако су Македонци и Срби паметни, живеће у љубави, пријатељству и међусобном поверењу. Ако нису, што неће бити први пут, радиће у корист сопствене штете и на радост наших непријатеља", рекао је Дачић и додао да не треба гледати у прошлост, већ у будућност.

Прошлост треба оставити историчарима, поручио је Дачић, који је, иначе, војни рок служио у Македонији.

"Обележавање оваквих празника у савременим мултиетничким друштвима је изузетно важно. На овај начин валоризујемо међусобно поштовање, учимо једни о другима и живимо једни са другима. То су симболи поштовања, поверења и заједништва," рекао је Груевски.

Груевски је истакао да само присуство Дачића даје допунски квалитет у унапређивању добросуседских односа у духу европских вредности.

Свети Сава је српски просветитељ, а сутрашњи дан је национални празник Срба у Македонији и нерадни дан за српску заједницу.

Пре свечане академије, Дачић и Груевски имали су билатерални састанак где су договорили интензивирање економске сарадње Македоније и Србије и унапређење добросуседске политике.

"Саговорници су се сагласили да би динамизирање контаката допринело сарадњи на различитим пољима и реализацији конкретних пројеката, а са циљем унапређења перспективе целог региона и посебно испуњења стратешког циља европске интеграције", саопштила је Влада Македоније после сусрета Груевског и Дачића.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић присуствовала је светосавској академији у Скопљу. Она се у оквиру службене посете Македонији састала са представницима српске заједнице и присуствовала светосавским свечаностима у Тетову.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије