Читај ми!

Завршен састанак у Бриселу

После билатералних састанака у Бриселу, почео тројни састанак Кетрин Ештом са делегацијама Београда и Приштине. Разговара се о примени Бриселског споразума.

21.50 - Дијалог у Бриселу завшен је без договора о кључним темама.

20.00 - Почео заједнички састанак Кетрин Ештон са Ивицом Дачићем, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем.

19.30 - У току састанак Кетрин Ештон са Хашимом Тачијем. 

17.14 - Почео дијалог у Бриселу сусретом премијера Ивице Дачића са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

У  Бриселу се одржава тројни састанак делагација Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон. Ештонова је прво разговарала са премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем.

Затим је уследио састанак Ештонове и косовског премијера Хашима Тачија.

Теме разговора, како је најављено су, отворена питања у вези са правосуђем, као и формирање Заједнице српских општина. 

Како је речено у седишту ЕУ, разговара се о "отвореним питањима у примени договора" постигнутих споразумом Београд-Приштина и о "наставку дијалога" о могућим другим темама.

Премијер Србије Дачић је приликом покретања преговора с ЕУ прошле недеље рекао да ће се разговарати о телекомуникацијама, енергетици, заштити српске културне баштине и СПЦ, као и о имовини и другим темама.

Косовски премијер је изјавио уочи састанка у Бриселу да очекује да ће бити постигнути конкретни договори у вези са применом Бриселског споразума.

"Разговараћемо пре свега о успостављању функционалног правосудног система", рекао је Тачи и додао да очекује ефикаснију примену Бриселског споразума након успешно завршених локалних избора.

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич каже да је сада најважније до краја спровести Бриселски споразум.

"Напредак је постигнут, али још има отворених питања", рекла је Коцијанчичева новинарима.

Коцијанчичева није желела да коментарише најављене ванредне изборе у Србији, констатујући да је то унутрашње питање које не би требало да утиче на процес нормализације односа Београда и Приштине.

"Обе стране су исказале приврженост дијалогу и очекујемо да се тога придржавају без обзира на то ко је на власти и у Београду и у Приштини", рекла је портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

После данашње рунде дијалога очекује се да премијери Дачић и Тачи дају изјаве новинарима, а висока представница ЕУ би, као и обично, требало да се на разговоре осврне саопштењем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије