Читај ми!

Николић: Немачка најозбиљнији партнер Србије

Немачка најозбиљнији партнер и земља од суштинске важности на путу евроинтеграција Србије, рекао председник Томислав Николић на састанку са немачким послаником Карлом Ламерсом. Грађани са пуним правом очекују датум, с обзиром на то да су постављени услови испуњени, поручио Николић.

Председник Томислав Николић разговарао је са Карлом Ламерсом, замеником председника Комитета за одбрану немачког парламента. Николић је истакао да је Немачка најозбиљнији партнер и земља од суштинске важности на путу евроинтеграција Србије и добијања датума за почетак преговора са ЕУ.

"Наша жеља је да што пре будемо део европске породице и ми смо све своје обавезе испунили по веома брзој динамици"“, рекао је председник Србије и додао да грађани са пуним правом очекују датум, с обзиром на то да су постављени услови испуњени.

Председник Србије је детаљно упознао Ламерса са проблемима са којима се суочава српска заједница на Косову и Метохији као и са чињеницом да су Срби изашли на изборе под тешким и компликованим околностима, саопштила је прес Служба за сарадњу с медијима Председника републике.

"Ми смо искрено посвећени побољшању односа са Албанцима и јачању српске заједнице на Космету" рекао је председник Николић.

Председник је додао да је Србија лидер у региону и једна од најважнијих земаља централне и источне Европе, оценивши да је веома важно да она буде економски оснажена пре пуноправног чланства у чему је, како је додао, улога Немачке веома значајна.

"Наша привреда и српски пољопривредници неће моћи да издрже утакмицу са европским и ми желимо да их ставимо у раван где ће у тој утакмици да буду конкурентни", истакао је председник.

Са друге стране, постоји проблем негативне перцепција грађана ЕУ о даљем проширењу због корупције приликом коришћења европских фондова, као и последица рецесије од које се западна Европа још увек опоравља, додао је Николић, наведено је у саопштењу.

"Евроентузијазам је опао и у Србији", нагласио је  Николић и додао да грађани желе бољи живот и "нису више сигурни да само уласком у ЕУ то може да се оствари".

Карл Ламерс је рекао да постоји јасна политичка воља Немачке да Србија отпочне преговоре и да је остало још неколико детаља око којих треба да се разговара.

Имплементација Бриселског споразума тече према предвиђеној динамици и Србија је са своје стране учинила све да се ситуација на Косову стабилизује, оценио је немачки посланик.

Ламерс је информисао председника Републике о свом предавању на Мегатренд универзитету и рекао да је одушевљен нашим младим људима који су размишљају на отворен и искрен начин, неоптерећени предрасудама старијих генерација.

Састанку су присуствовали министар спољних послова Иван Мркић, амбасадор Немачке Ханц Вилхелм и саветница председника Станислава Пак Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије