Читај ми!

Вучевић: Нови Сад има најстабилнији буџет

Нови Сад је имао само један ребаланс буџета и то због суфицита, док су други градови имали више ребаланса, али због дефицита, рекао градоначелник Милош Вучевић. У буџету за наредну годину субвенције јавним комуналним предузећима биће мање за око трећину, рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да тај град има најстабилнији буџет међу локалним самоуправама у нашој земљи, и најавио да ће пројекцијом новог градског буџета субвенције јавним комуналним предузећима следеће године бити смањене за 30 одсто.

"Ми смо ове године имали само један ребаланс буџета и то због суфицита, док су други градови у Србији имали два, три и више ребаланса, али због дефицита", рекао је Вучевић новинарима уочи седнице Скупштине града.

Оценио је да је овогодишњи новосадски буџет био добро избалансиран и да се показало да је реалан и одржив иако је, како је рекао, Град имао озбиљне ударце на буџет, пре свега због пресуде за АТП Војводину и због промена Закона о порезу на зараде.

Вучевић очекује да ће финансијска ситуација идуће године бити знатно тежа за локалне самоуправе, у првом реду због тих законских измена које се директно одражавају на приходну страну њихових буџета.

Градоначелник је најавио да ће у оквиру буџета Новог Сада за идућу годину субвенције јавним комуналним предузећима бити мање за око трећину, што је у складу са упутством републичког министра финансија. То значи, додао је градоначелник, да директоре јавних комуналних предузећа очекује врло захтевна година.

Вучевић је напоменуо да би предлог одлуке о буџету Града за идућу годину, могао бити на седници градске скупштине 20. или 23. децембра.

Тешко стање у комуналним предузећима 

Када је у питању ситуација у градском јавном комуналном сектору, Вучевић је рекао да тешко стање траје годинама и додао да сада на наплату долазе "вишедеценијски лоши потези" у управљању јавним предузећима.

Град посебну пажњу посвећује решавању питања Предшколске установе "Радосно детињство", рекао је Вучевић, напомињући да се једном недељно одржавају састанци ради решавања тог великог проблема.

Вучевић се нада да ће, како је рекао, на ред доћи и питање кривичне одговорности оних који су управљали "Радосним детињством" и направили дуг од 800 милиона динара. Од тога је за 300 милиона динара директно оштећена држава неплаћањем пореза и доприноса, а остатак су дугови добављачима, односно повериоцима.

И одлука да буде замењен директор Јавног комуналног предузећа "Стан" показује да су директори тих предузећа "променљиви и те како и да ће онај ко добро не ради свој посао бити смењен", рекао је Вучевић.

Градоначелник је најавио да ће Град организовати новогодишње празнике и то од 24. децембра до 14. јануара - напомињући да ће ове године за те прославе из буџета бити потрошено мање него раније. Пре свега укључивањем одређених компанија, које ће бити спонзори појединих догађаја.

Скупштина Града Новог Сада осим извештаја о деветомесечном пуњењу и трошењу градског буџета, разматра и предлоге за оставке или разрешења директора "Паркинг сервиса" и ЈКП "Стан".

Мање субвенције за јавна предузећа

Вучевић је најавио да ће у буџету за наредну годину субвенције јавним комуналним предузећима бити мање за око трећину, што је у складу са упутством министра финансија и да ће то директорима градских предузећа представљати посебан пословни изазов.

Пошто се очекује да ће финансијска ситуација наредне године бити знатно тежа за локалне самоуправе због промена Закона о порезу на зараде, последице ће се директно одразити и на приходну страну буџета Новог Сада, саопштила је Градска управа.

"За функционисање Града од пресудног значаја је одговорност коју сви руководећи чиниоци морају да демонстрирају савесним и ефикасним обављањем посла, а свако ко свој посао не буде добро радио - биће смењен", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да Нови Сад у наредну годину улази са мисијом да развија потенцијале Града, бригом о штедњи свих расположивих ресурса и суштинским залагањем за квалитетнији живот сваког грађанина Новог Сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије