Читај ми!

Љајић: Пољуљан легитимитет Владе Војводине

Избори на Вождовцу представљају најбољи параметар расположења грађана према странкама у целој Србији, каже потпредседник Владе Расим Љајић. После серије локалних избора у Војводини легитимитет покрајинске владе озбиљно пољуљан, оцењује Љајић.

Потпредседник Владе и лидер СДПС-а Расим Љајић сматра да је после серије локалних избора у Војводини легитимит покрајинске владе озбиљно пољуљан, а да ће избори у београдској општини Вождовац представљати најбољи параметар расположења грађана према странкама у целој Србији.

"У Војводини желимо, као опозициона странка, да дође до ванредних покрајинских избора", рекао је Љајић за новосадски Дневник.

Љајић је рекао и да је то питање и за странке које чине скупштинску већину у Покрајини указавши "да после серије локалних избора, чињенице говоре да резултати не иду у прилог ни њима, ни целој коалицији која сада држи власт".

"Легитимитет њихове владе је озбиљно пољуљан и видећемо наредних дана и недеља да ли ће бити промена, када је реч о изласку на ванредна биралишта у Војводини", рекао је Љајић.

Упитан да ли су предстојећи избори на Вождовцу репер да ли ћемо ићи на ванредне републичке изборе или не, односно својеврсна иницијална каписла за њих, Љајић је одговорио да су вождовачки избори параметар политичког расположење бирача.

"Не знам да ли су окидач за изборе, али знам сигурно да ти резултати представљају најбољи параметар политичког расположења и на нивоу Србије", рекао је Љајић.

Истакао је и да су релевантнији ти резултати (са вождовачких избора) где имате 155.000 гласача, "него анкете јавног мњења, којима нас свакодневно бомбардују, а анкетира се 1.000-1.200 људи и прави слика на нивоу целе Србије".

"За мене су вождовачки избори апсолутни параметар па и индикатор, можда не у потпуности, расположења јавног мњења према странкама на нивоу целе Србије", рекао је Љајић.

Упитан од чега зависи да ли ћемо с јануарским почетком преговора о чланству у ЕУ отворити пут и ка ванредним изборима, који се већ дуже доводе у везу с тим процесом, Љајић је одговорио: "Од две кључне чланице коалиције, пре свега СНС-а, као најјаче странке, па потом СПС-а, као друге по снази".

"Искрено, боље би било да немамо избора, да наставимо посао који је Влада започела, а још много изазова је пред нама", рекао је Љајић, који је и министар спољне и унутрашње трговине.

Према њуеговим речима, имали смо, с друге стране, веома честе изборне циклусе, који нису били једини разлог, али јесу међу главним разлозима кашњења у реформама.

Љајић је подсетио и да "после сваких избора долази нова влада и нови министри који почињу из почетка, и немамо континуитет ни у чему".

"Дакле, не мислим да су избори сјајно решење, али у нашим политичким околностима не можете их искључити као могућност па их и ја као политичар и члан владајуће коалиције не искључујем, иако их не прижељкујем", рекао је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије