Косово, Французи одлазе?

Француска повлачи војнике с Косова. Око 300 Француза, одлуком председника Франсоа Оланда, напустиће север Косова у првој половини следеће године. Француски војници су годинама били главна препрека потпуном хаосу у подељеној Косовској Митровици.

Француски председник Франсоа Оланд одлучио је да повуче трупе с Косова због све већих проблема с којима се суочава у Африци, пишу немачки медији позивајући се на интерни документ који је Париз проследио осталим чланицама НАТО-а.

Оландова одлука значи да ће са севера Косова отићи 300 француских војника стационираних на северу Косова, али да ће у штабу Кфора остати 11 официра, као и 39 полицајаца који се налазе у саставу Еулекса.

Повлачење Француза с Косова уследило је после серије проблема с којима се Париз суочава у Малију, Обали Слоноваче и Централноафричкој Републици.

У поруци осталим чланицама НАТО-а, Француска је одлуку о повлачењу објаснила оценом да на Косову "више не постоји војна претња", као и да општа безбедносна ситуација дозвољава повлачење. 

Француски војници су у периоду од јуна 1999. до 2003. године одиграли кључну улогу у спречавању да се константни сукоби Срба и Албанаца у Косовској Митровици претворе у свеопште крвопролиће.

У марту 2004. године, француски војници су са "бедема" базе у селу Свињаре гледали како албански демонстранти спаљују српске куће у том селу, после чега је у Француској избио приличан скандал.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије