Дачић: Косово не може у УН

Србија никада неће признати независност Косова нити дати сагласност за његово чланство у Уједињеним нацијама, рекао премијер Ивица Дачић. О томе не може бити говора док постоје земље које подржавају Србију, истакао српски премијер.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија никада неће признати независност Косова нити дати сагласност за његово чланство у Уједињеним нацијама и да о томе не може бити говора док постоје земље које подржавају тај принципијелни став Србије.

"Ми никада нећемо признати независно Косово, па самим тим никада се нећемо сагласити са чланством Косова у Уједињеним нацијама и све остало може да буде изигравање процедуре у којој Савет безбедности има одлучујућу реч", рекао је премијер новинарима у парламенту.

Дачић је, коментаришући изјаву косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да је "предвиђено да Приштина у првој половини 2014. године преда захтев за чланство у две до три агенције УН", рекао да то не може да буде решено без преговора и договора са Београдом.

Премијер је додао да о пуноправном чланству Косова у УН не може бити говора док постоје земље које подржавају принципијелни став Србије.

Хоџај је додао да је Резолуција 1244 СБ УН о Косову "мртва" и да би земље партнери Косова заједно са косовском владом и скупштином требало да направе стратегију за чланство Косова у УН.

Он је навео и да је направљена "студија о изводљивости" која садржи детаље пута ка чланству Косова у УН.

Како је пренео приштински лист Коха диторе, Хоџај је подносећи скупштинској Комисији за спољне послове извештај, рекао да је приоритет косовске дипломатије у 2014. години проналажење најлакшег начина за пријем Косова у Уједињене нације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије