Влада Србије тражи хитну реакцију Брисела

На седници Владе Србије затражено од Брисела да хитно реагује и спречи привремене власти на Косову и Метохији да изиграју Бриселски споразум, манипулишу бирачким списковима и ускраћују десетинама хиљада интерно расељених право на учешће на локалним изборима.

Хитну реакцију Европске уније затражила је Владе Србије и захтева да се спречи настојања привремених власти на Косову и Метохији да изиграју Бриселски споразум и угрозе одржавање локалних избора у јужној покрајини.

Влада упозорава да приштинске власти масовно манипулишу бирачким списковима и ускраћују десетинама хиљада интерно расељених лица право на учешће на локалним изборима, саопштила је данас владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Алармантне манипулације бирачким списковима од стране привремених косовских власти огледају се и у чињеници да на списковима има више бирача него становника у Покрајини, наводи Влада. 

Како се додаје, непоштовање Бриселског споразума огледа се и у вишемесечном опструирању избора члана Централне изборне комисије, као и одбијање да се изабере заменик генералног секретара изборне комисије из редова српске националности.

Упорним кршењем принципа статусне неутралности изборног материјала и забранама званичницима и члановима Владе Србије да посећују Косово и Метохију, привремене власти на Косову и Метохији директно опструирају договоре из Брисела и доводе у питање регуларност и одржавање локалних избора, наводи се у саопштењу. 

Претњама хапшењима и кривичним гоњењем чланова Владе Србије, приштинске привремене власти су у функцији противника Бриселског споразума и локалних избора. Истовремено, Приштина организује директно учешће премијера Турске и Албаније у изборној кампањи косовских албанских странака, пише у саопштењу. 

Влада Србије упозорава Европску унију да оваквим понашањем Приштина ствара високе безбедносне ризике, застрашује косовске Србе и директно ради против стабилизације стања.

Влада Србије захтева од Брисела хитну и неодложну акцију на спречавању ових неправилности које доводе у опасност спровођење Бриселског споразума и одржавање локалних избора на Косову и Метохији, наглашено је у саопштењу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије