Читај ми!

Костреш: Без лустрације кривци неће бити кажњени

Уколико се не продужи рок важења закона о лустрацији, који истиче за 80 дана, извући ће се сви који су одговорни за инфлације, ратове и изолацију, упозава посланик ЛСВ-а Бојан Костреш. Наводи да ће без лустрације некажњено проћи кривци стравичне ратове и жртве.

Лига социјалдемократа Војводине затражила је продужење рока важења Закона о одговорности за кршење људских права, познатијег као закон о лустрацији, који истиче за 80 дана. Та странка истиче да ће се у супротном извући сви они који су тукли и убијали, сејали мржњу, они који су одговорни за инфлације, ратове, беде и изолацију.

"Ако лустрација изостане, они чија је политика довела до тога да Србија пре 14 година зарати са најмоћнијом војном алијансом на свету и на данашњи дан буде бомбардована, моћи ће и даље да некажњено учествују у креирању политике Србије, уређују медије или подучавају студенте", истиче се у саопштењу посланика ЛСВ-а Бојана Костреша.

"То бомбардовање је, како смо недавно чули у парламенту, однело животе 1.008 војника и полицајаца. Страшно је што су подаци о броју страдалих цивила недовољно прецизни јер се преклапају извештаји различитих комисија и процењују се на око 2.500 погинулих. Поуздано се, међутим, зна да је, на жалост, страдало 89 деце", истиче Костреш.

Без лустрације, како се наводи, некажњено ће проћи и кривци за претходне, стравичне ратове и ужасне жртве.

Лустрација одговорне не би отерала у затвор, наводи Костреш, али би их именовала и онемогућила да се бар неко време налазе на политичким или другим функцијама у власти, правосуђу и медијима.

ЛСВ подсећа да је 2010. године доставила Скупштини Србије предлог за измену Закона о одговорности за кршење људских права, којим би се његово важење са 10 продужило на 20 година, али је за њега и тада недостајало политичке воље, као што упорно читаву деценију нема политичке воље да се он и примени.

"Сада у овој иницијативи за продужење Закона очекујемо што ширу подршку", закључује Бојан Костреш у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије