Читај ми!

Санино: Датум зависи од два извештаја

Европски савет ће одлуку о датуму донети на основу два извештаја, каже директор Директората за проширење Стефано Санино. Први извештај је о резултатима у дијалогу Београда и Приштине, који ће поднети Кетрин Ештон, док је други извештај о реформи правосуђа и испуњењу Копенхашких критеријума.

Директор Директората за проширење Стефано Санино рекао је да ће Европски савет донети одлуку о датуму за отпочињање преговора са Србијом на основу извештаја о резултатима у дијалогу Београда и Приштине, који ће поднети висока представница ЕУ Кетрин Ештон и извештаја о реформи правосуђа и испуњења Копенхашких критеријума и других реформи.

Санино тврди да је април кључан за одлуку да ли ће Србија добити датум, што значи да београдски преговарачки тим има свега месец и по дана да постигне договор о укидању паралелних институција.

То се, према његовим речима, пре свега односи на договор о безбедносним структурама на северу Косова, да се утаначе надлежности будуће заједнице српских општина, али и пронађе начин како да се примене договори о личним документима, таблицама на аутомобилима и наплати царина, о чему се и даље воде преговори техничких тимова.

Према незваничним информацијама, током пете рунде преговора у начелу је договорено на који начин ће се трансформисати полиција и судови Србије који функционишу на Косову, што је кључни захтев Немачке, пише Фонет.

Основна мана овог договора јесте што подразумева да га спроведе Еулекс у који Срби немају поверења откако је ова мисија ЕУ почела да превози албанске царинике на границу до Брњака и Јариња.

Такође је договорено, у начелу, да се избори у српским општинама на северу одрже по косовским законима до краја године, с тим што би их спровео ОЕБС. Срби на северу Космет за сада одбијају тај сценарио. Нису у потпуности договорени ни технички и логистички детаљи око официра за везу, а датум одласка у Приштину Дејана Павићевића стално се пролонгира.

"Још није утврђен тачан датум. Неопходно је утврдити још неке техничке детаље пре него што официри за везу почну да раде", рекао је Павићевић за Блиц.

Од Београда и Приштине се очекује и да постигну два нова споразума: о струји и телефонском броју.

Преговори нису нимало једноставни јер је реч о стратешким ресурсима у које је држава Србија уложила милијарде евра махом из иностраних кредита који се још враћају.

Иначе, процена је да је укупна вредност непокретности на које Србија полаже право око 220 милијарди долара.

Београд брани државну стратегију да је неопходно формирање заједнице српских општина која би имала законодавну и извршну власт.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије