Читај ми!

Усвојене измене Закона о јавном бележништву

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о јавном бележништву које предвиђају одлагање примене тог прописа за годину дана. Изменама предвиђено и да нотари буду искључиво надлежни за оверу Уговора о продаји непокретности.

17.30 - Председавајућа Весна Ковач закључила четврту ванредну седницу парламента.

17.23 - Скупштина усвојила измене Закона о јавном бележништву са 134 гласа "за". 

 13.50 - Посланици расправљају о амандманима о јавном бележништву.

12.00 - Скупштинска расправа о амандманима на измене Закона о јавном бележништву одложена је са 12.30 на 13.30, јер у парламент није стигло мишљење владе о уложеним амандамнима.

Скупштина Србије је након што је завршила расправу о амандманима на измене Закона о јавном бележништву, изгласала измене закона са 134 гласа "за". Посланици су се изјаснили и о саставу и шефовима сталних делегација Скупштине у међународним парламентарним институцијама.

Измене Закона о јавном бележништву предвиђају одлагање примене тог прописа за годину дана, односно до 1. септембра 2014. године. 

На измене тог закона поднето је 18 амандмана. Усвојен је амандман ДСС-а којим је предвиђено да једног кандидата испитује свих пет чланова комисије на полагању јавнобележничког испита, док је првобитно било предложено да кндидате за будуће нотаре испитује најмање три од пет чланова комсије.

Изменама Закона о јавном бележништву предвиђено је и проширење надлежности нотара у чијој ће искључивој надлежности бити оверавање Уговора о продаји непокретности.

У жустрој расправи о том законском предлогу, посланици Демократске странке и Либерално-демократске партије оптужили су министра Селаковића да за шест месеци није урадио ништа на увођењу јавнобележничке службе и за јачање правне сигурности грађана.

Селаковић је те оптужбе одбацио и навео да су донета сва подзаконска акта и да су од укупно три, организована два испитна рока за јавне бележнике за последњих шест месеци, а да је још један рок у припреми.

Утврђен састав и избарани шефови сталних делегација 

Скупштина Србије је утврдила састав и изабрала шефове сталних делегација у међународним парламентарним институцијама, чиме је завршила ванредну седницу.

За шефа делегације у Интерпарламентарној унији изабран је председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, Душан Бајатовић из СПС-а изабран је за шефа делегације при Парламентарној скупштини НАТО, а Милован Дрецун из СНС-а за шефа делегације при Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности.

Посланица СНС Александра Ђуровић биће шефица делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе, а њен страначки колега Зоран Антић шеф делегације при Парламентарној скупштини Франкофоније.

Дијана Вукомановић из СПС је изабрана за шефицу делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС, а посланик Уједињених региона Србије Предраг Марковић за шефа делегације при Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње.

Шеф делегације при Парламентарној скупштини Медитерана биће Момо Чолаковић из ПУПС, шефица делегације у Парламентарној димензији Вентралноевропске иницијативе Јадранка Јоксимовић из СНС, а шеф делегације при Интерпарламентарној скупштини православља Милета Поскурица, такође из СНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије