Читај ми!

Од пријатељства до економске сарадње

Посета Анголи, једној од најбрже растућих економија света, прилика је да се обнови старо пријатељство, али и покрене већа војна и економска сарадња, рекао потпредседник Владе Александар Вучић. Разговарали смо и о размени најсавременије технологије како бисмо смањили технолошку зависност, рекао за РТС министар одбране Анголе.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић у посети је Анголи да, како каже, обнови старо пријатељство, али и покрене већу војну и економску сарадњу. Та афричка земља једна је од најбрже растућих економија у свету са много новца за велике пројекте, попут оних на којима је ангажована српска грађевинска компанија "Планум".

Можда је Луанда око 6.000 километара далеко од Београда, али се тамо не заборавља старо пријатељство због којег и једна београдска улица носи име Агостина Нета, првог председника независне Анголе.

Да је Србија добродошла видело се и на састанку потпредседника српске владе и министра одбране Александра Вучића са тамошњим колегом генералом Кандидо Переиром дош Сантошем ван Дунемом.

Иако је тек пре нешто више од десет година крај грађанског рата дочекала разорена и изнурена, анголска економија се сада развија невероватном брзином и за њено тржиште се боре многи.

Власти су се усредсредиле на то да обнове земљу и запосле што више људи, али желе и да унапреде оружане снаге које ове године располажу буџетом од око четири милијарде долара.

Управо им је ту Србија сигуран партнер – анголски војници школоваће се у нашим војно-образовним установама, а наши грађевинци из компаније "Планум" обновиће ваздухопловну базу у Лубангу и изградити нову војну болницу у Луанди, за коју је данас положен камен темељац.

"Ово је важан дан за Србију и за приватно предузетништво, али и за нашу државу у целини. Предузеће "Планум" радило је на веома важном пројекту изградње војне болнице, радило се и на другим пројектима, ваздухопловној бази. Посао државе Србије је да помогне нашим компанијама. Ми смо овде пружили и врсту политичке подршке. Разговарали смо о финансијски техничким условима како је на најбољи могући начин то у интересу и анголске и српске стране", рекао је Вучић. 

Генерални директор "Планума" Ратомир Тодоровић рекао је да је величина тог објекта око 160.000 квадратних метара са близу 900 лежајева и са комплетним системом и свим савременим уређајима. Према његовим речима, процењено је да ће сама болница коштати више од 500 милона долара.

Тамошњи медији с великом пажњом прате анголско-српске разговоре, а министар одбране Анголе Кандидо Переир дош Сантош ван Дунем ексклузивно за РТС објашњава могућности сарадње.

"Ми смо, наравно, разговарали и о другим пројектима који обухватају не само област обуке, инфраструктуре већ и размену најсавременије технологије како бисмо постепено смањили технолошку зависност. Сигуран сам да је посета српских званичника Анголи, посебно министра одбране, поред анализе стања наших односа, била и прилика да реципрочно идентификујемо предности веће сарадње наше две државе и могућности за побољшање односа наша два народа", рекао је Ван Дунем.

У Анголи су ангажована и приватна предузећа из Србије, па наши радници, на пример, поправљају и одржавају наоружање и технику 101. Оклопне бригаде стациониране око 60 километара од главног града.

Војна сарадња није једина у којој Србија има шансу на анголском тржишту. Тамошња влада ће у следеће три године само у инфраструктуру и енергетику уложити више од осам милијарди долара, а можемо да се наметнемо и као партнер у пољопривредној производњи.

Највише новца Ангола зарађује од нафте, јер је један од највећих произвођача црног злата у Африци, и од дијаманата. Не само да привлачи инвеститоре него је и сама постала значајан инвеститор – купује компаније у Португалу, чија је колонија некада била, док у исто време Португалци од кризе беже у Анголу.

О сарадњи ће први потпредседник Владе Александар Вучић разговарати и у среду са шефом анголске државе Жозе Едуардом дош Сантошем.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије