Читај ми!

Тамо далеко, крај мора

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, председник Србије Томислав Николић положио венце у маузолеју на грчком острву Видо и у "плаву гробницу". Једнога дана, неко ће у име Србије да положи венац и обележи хиљаду година, написао је Николић у спомен књизи на Виду.

Председник Србије Томислав Николић положио је венце у маузолеју на острву Видо, посвећеном српским војницима, поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Николић је положио венац и на морнаричком крсту на Виду и бацио венац у Јонско море - "плаву гробницу" у коју су спуштани посмртни остаци српских војника.

Председник Србије положио је венац у "плаву гробницу" уз тактове песме "Тамо далеко", а мотор на броду, на коме је била делегација Србије, био је угашен.  

"Људи који овде леже заувек су веза Србије и Грчке. Њихово херојство и ваше доброчинство. Овде је њима била мала Србија, а на острву је тада било четири пута више српских војника, него што је острво имало становника", рекао је председник Србије.

Николић је истакао да је "пријатељство Србије и Грчке вечно" и да се "мењају власти, али не и људи". Он је подсетио на велико страдање српских војника и гостопримство на које су наишли на Крфу, након што су изгладнели, болесни и исцрпљени прошли голготу Албаније. 

Срби, према речима председника Николића, никад нису имали бољег домаћина, а Крфљани часнијег госта.

"Чувајте своју земљу и хвала вам што нас подржавате у чувању наше и што подржавате наш пут ка Европској унији", поручио је Николић.

Председник Томислав Николић је у спомен књигу на Виду записао: "Ускоро ће 100 година од како сте заспали да би се Србија пробудила. Једнога дана неко ће у име Србије да положи венац и обележи хиљаду година. А Србија ће да траје".

Пошту српским војницима одали су и министар спољних послова Иван Мркић и министар за културу и информисање Братислав Петковић, саветник председника Србије Марко Ђурић, градоначелник Крфа Јанис Терпеклис и префект Крфа и јонских острва Спирос Спиру.

Трепекалис је поручио да су Срби и Грци одувек били пријатељи, о чему сведоче и бројна братимљења његовог града са градовима у Србији.

"Споменик на Виду и Српска кућа доказ су јаких односа и наше подршке за очување територијалног интегритета Србије и демократије", рекао је Трепекалис.

Уз напомену да је сигуран да ће две земље и у будућности наставити тако, Трепекалис је навео да има још простора за унапређење сарадње, попут економије, трговине, туризма, културе. 

Чланови српске делегације су, у складу са закључком Владе Србије, а који је усвојен на иницијативу кабинета председника државе, на реверима носили амблем-цвет Наталијина рамонда, са позадином у бојама Медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније - Албанска споменица.  

Посета Српској кући на Крфу 

Председник Николић посетио је Српску кућу на Крфу, којој је поклонио уникатни препис прве стране Миросављевог јеванђеља, као и урамљену мапу пута преласка преко Албаније, са жељом да они постану део сталне поставке.

"Овде, на Крфу и на Виду, само Срби и Грци могу да говоре. Остали ће да оборе главу и да се диве Србима и Грцима", уписао је председник Србије у књигу утисака у Српској кући.

Николић је том приликом указао на велико пријатељство два народа, наводећи да нема те силе која може да угози то.

"Много снажнији и много јачи враћамо се у Србију са жељом да Србија буде оно што мора и да не буде бачена на дно кривицом оних који у њој живе, који у њој раде и који у њој брину, који за њу одговарају. Србија је одолела и већим изазовима, одолеће и овом који је сада пред њом док има овакве пријатеље", рекао је Николић.

Кустос Српске куће Љубомир Сарамандић представио је председнику поставку, уз напомену да Србија и њени грађани никада не смеју да забораве да на дну Јонског мора леже остаци 5.000 регрута.

Управо је због тога најчешћи утисак посетилаца да сваки грађанин Србије бар једном мора да посети овај музеј, рекао је Сарамандић, додајући да се број посетилаца том здању последњих година веома повећао.

Обиласком Српске куће на Крфу, председник Томислав Николић завршио је тродневну посету Грчкој. 

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије