Читај ми!

Протест због скидања заставе Војводине

Због скидања заставе Војводине са зграде "Тржнице" у Новом Саду присталице Лиге социјалдемократа Војводине протестовале су пред зградом тог јавног предузећа. Одлуку о скидању заставе донело је руководство "Тржнице" из редова ДСС-а.

Присталице Лиге социјалдемократа Војводине протестовале су испред управне зграде Јавног комуналног предузећа Тржница у Новом Саду, због одлуке руководства те фирме из редова Демократске странке Србије да скину заставу Војводине са јарбола на згради.

Стотинак присталица ЛСВ-а носили су двадесетак војвођанских застава, а развили су и једну веома велику заставу, дугачку и широку неколико метара.

Потом су на симболичан јарбол подигли заставе Војводине и Србије, једну поред друге и поручили да ће се застава Војводине поново вијорити на згради Тржнице, поред заставе Србије, Града Новог Сада и тог јавног предузећа.

Демонстранти су носили транспаренте "Оставите Војводину на миру", "Вратићемо заставу", "Овде ће се поново вијорити застава Војводине","Тако то раде легалисти - крше Устав који су сами донели".

Портпаролка ЛСВ-а Александра Јерков рекла је новинарима да ће та странка поново враћати заставу свугде где буде скинуто то обележје Војводине.

Према њеним речима, застава Војводине је уставна категорија, која је потврђена и Одлуком Скупштине Војводине о знамењу и симболима покрајине.

Најавила је да ће посланици ЛСВ-а у Скупштини Србије поднети предлог за измену одговарајућег закона, како би застава Војводине имала исти третман као и застава Србије и како би и они који је скрнаве или скидају били кажњени на исти начин као када се вређа застава Србије.

Одговор ДСС-а

Председник Градског одбора Демократске странке Србије у Новом Саду Борко Илић изјавио је да скидањем застава са јарбола испред новосадских јавних предузећа ЈКП "Тржница" и ЈГСП "Нови Сад" није прекршен закон, јер на предузећима чији је оснивач Град није обавезно истицање заставе АП Војводине.

Илић је поручио да ће застава, коју су чланови ЛСВ-а данас током протеста поставили испред ЈКП "Тржница", одмах бити скинута.

"Александар Јерков и странка чија је она члан крше закон и Устав, а не ми, јер нигде у закону није дефинисано да застава АП Војводине мора бити истакнута у предузећима којима је оснивач Град", рекао је Илић новинарима, објашњавајући разлоге скидања заставе АП Војводине испред предузећа којима управљају кадрови из ДСС-а.

Председник новосадског ДСС-а је објаснио да у Уставу пише да Војводина има право на симболе, али да се не дефинише где и када они треба да буду истакнути.

Симболи АП Војводине су, према речима Илића, истакнути у предузећима којима је оснивач покрајинска скупштина и ДСС са тим, како је рекао, нема никакав проблем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије