Повратника све мање

На своја огњишта на Косову и Метохији враћају се углавном старији. Младих готово да нема, саграђене куће нису једини услов за повратак, већ посао.

Ове године, на Косово и Метохију треба да се врати између 700 и 800 расељених, најмање у последњих неколико година. Враћају се углавном старији. Младих готово да нема, јер саграђене куће нису једини услов за повратак.

Последњи пример повратка расељених Срба забележен је у Дреновцу код Клине. Подељени су кључеви 12 новосаграђених кућа. Међу повратницима су искључиво старије особе.

"Мислим да ћу да опстанем, надамо се, видећемо. Ништа се не зна", каже Милош Богићевић, који се нада да ће и млади доћи.

"Па нема их сада, раде тамо, због посла. Како да доведем синове кад нема посла. Шта да раде, да једу конзерву са мном", рекао је Богићевић.

У Дреновцу конкретно нема ни школе, ни амбуланте. Миодраг Степић каже да му је унуче четврти разред, а унука иде у предшколско и да зато не може да их доведе.

Старији за разлику од млађих људи не брину за опште услове повратка и задовољавају се социјалним примањима. 

На Косово се од 1999. године вратило око 22 хиљаде Срба и других неалбанаца. Колико је од њих остало да на Косову живи, не знају ни у Министарству за повратак.

Министар за повратак Радојица Томић каже да се враћају само стари људи. "Немамо младе људе, што нам даје опомену да овај посао који радимо морамо да радимо много боље. Не само Министарство за заједнице и повратак већ и читава косовска влада и међународна заједница", каже Томић.

На Косову је више примера да су за повратнике изграђена читава насеља, али да је у њима остало неколико повратника или да их нема уопште. У селу Српски Бабуш код Урошевца 2007. године су саграђене 74 куће. У њима данас живи петоро повратника.

"Куће су услов за повратак. Те услове смо направили. А услов за опстанак је посао", каже Новица Јовановић.

"Од чега ће човек да живи. Где да ради. Нисмо дрва имали. Где ћеш децу да оставиш у хладно", упитао је Душан Трајковић. 

У Српском Бабушу 2007. године у првом таласу повратка било је 120 расељених. Било је 20-оро деце. У селу је кад и куће изграђена и нова школа. Међутим, село је поново опустело, а онда су на сцену ступили лопови. На ретко којој кући су остали прозори и врата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије