Читај ми!

Власт у Београду о(п)стаје

Први потпредседник Владе и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да је беспредметно даље причати о промени власти у Београду, јер ДС и ПУПС имају већину. "Власт у Београду није направљена по принципима поделе плена", каже Ђилас.

Дан пошто су испред Скупштине Београда напредњаци најавили да би следеће недеље могли да покрену разговоре о промени власти у престоници, ова тема преселила се и у градски парламент.

Градоначелник Београда Драган Ђилас на најаве промене власти у престоници, поручује да за то нема разлога јер, каже, ДС има "чврст коалициони споразум" са ПУПС-ом и "договор" са СПС-ом.

"Власт у Београду није направљена на принципима поделе плена, поделе функција, него је направљена на идеји и резултатима који су реализовани у претходном периоду на основу тих идеја", нагласио је градоначелник.

"Функционишемо као власт и не видим ниједан разлог да нешто што је врло јасно била воља грађана сад било ко на било који начин мења", рекао је Ђилас.

Како је истакао, он као градоначелник не прави компромисе, нема компромиса у промени политике града и неће бити компромиса у даљем развоју града Београда.

А коалициони партнери ДС-а у граду нису изричити као претходних дана. Данас кажу да ће о евентуалној промени власти разговарати унутар својих странака и коалиције на републичком нивоу.

"Што се мене тиче и СПС-а, нама је приоритет да радимо онај посао за који су нам грађани дали одговорност. Ми га радимо сваког дана, одговорно водимо град и то је за нас у овом тренутку најважније питање", рекао је председник Скупштине града Београда Александар Антић.

Антић каже да Београд није једино и искључиво локално питање, већ да је то политичко питање "пар екселанс" и да ће о том питању расправљати највиши органи свих политичких странака уколико буде отворено.

Одборник Партије уједињених пензионера Србије у Скупштини града Београда Профир Ранчић рекао је да ће та странка разговарати са СНС-ом и видети шта они нуде везано за власт у Београду, од чега ће зависити за коју опцију ће се ПУПС определити.

"Ми ћемо се опредељивати у складу са нашим интересима и онако како одлуче наши органи. Предстоји време, видећемо шта ће бити", рекао је рекао Ранчић.  

Демократска странка Србије понавља да су спремни да причају на тему промене власти.

"Ми смо спремни да разговарамо о једном другачијем концепту вођења политике у Београду. Нисмо задовољни како је то рађено у претходне четири године. Сматрамо да је то могло да се ради много боље, да морамо имати другачије приоритете", рекао је Андреја Младеновић из ДСС-а.

Представници СНС-а у Скупштини града понављају да је смена власти у престоници неопходна.

"СНС ће ослушкивати вољу грађана и оријентисати се према ономе шта они мисле. Детаљно ћемо анализирати да ли су задовољни влашћу у Београду и донећемо врло брзо закључак како ћемо даље деловати", рекао је Александар Јовичић из СНС-а.

Ипак, из Новог Сада, лидер странке Александар Вучић шаље другачију поруку.

"Не желим да се изјашњавам по питању промене власти у Београду. Видео сам да представници ДС-а и ПУПС-а имају сами већину, тако да је беспредметно о томе даље разговарати", рекао је председник Српске напредне странке Александар Вучић.

Већину у Београду сада чини 63 од 110 одборника. Демократе са СДПС-ом Расима Љајића имају 50 места, коалиција око социјалиста 13, од чега ПУПС-у припадају четири одборничка места. У опозицији су напредњаци са 37 мандата, док ДСС сада има девет одборника, пошто је један напустио њихову одборничку групу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије