Читај ми!

САД ће помоћи, али реформе неопходе

"Незапосленост у Србији је велика, губите много младих људи", рекао ја амбасадор САД у Србији, Мајкл Кирби, додавши да су САД спремне да помогну у решавању економских проблема, али да Србија мора да спроведе реформе за боље пословање и привлачење инвестиција.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да су САД спремне да помогну Србији у решавању економских проблема, али да Влада мора да спроведе реформе ради стварања бољих услова за пословање и привлачење страних инвестиција.

"Незапосленост у Србији је велика, губите много младих људи", рекао је Кирби новинарима у хотелу Хајат, где је учествовао на скупу Америчке привредне коморе.

Кирби је показао "мапу пута" за добијање грађевинске дозволе у Србији за коју је рекао да је компликована и да је инвеститорима у грађевинском сектору потребно превише времена за добијање грађевинских дозвола.

"Када погледам небо изнад Београда скоро да нема кранова", рекао је Кирби говорећи о грађевинској индустрији у Србији за коју је истакао да може да запосли много људи.

Амбасадор САД је указао да би Србија требало да промени и Закон о раду и да више улаже у информационе технологије и инфраструктуру.

На питање да ли би председник САД Барак Обама могао да посети Србију, Кирби је одговорио да не зна да ли ће те посете икада бити, али да би Србија свакако морала да покаже велики напредак да би се то догодило.

"Волели бисмо да видимо тачан датум почетка преговора са ЕУ, што би значило и напредак по питању Косова", рекао је Кирби.

Амерички амбасадор је у говору члановима Америчке привредне коморе у Србији рекао да власти САД планирају да у јануару у Вашингтону организују скуп на којем би инвеститоре упознали са могућностима за улагање у Србију. На том скупу би били и представници Владе Србије и Америчке привредне коморе.

Упитан шта би саветовао Влади Србије да уради ради побољшања услова за пословање, Кирби је подсетио на извештај Светске банке по коме је Србија на 82. у погледу заштите инвеститора.

Амерички амбасадор сматра да Влада Србије мора да води "конзистентну, предвидиву и транспарентну политику" и ојача правосудни систем.

"Влада Србије не може да утиче на глобалне економске прилике, али може да реши проблеме код куће", рекао је он и додао да је добро што је власт одлучила да реши проблем ликвидности у привреди законом о редовности плаћања.

Амерички амбасадор је истакао да власт у Србији треба да побољша инвестициону климу, а да је на приватном сектору да захваљујући томе повећа број радних места у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије