Читај ми!

Дачић и Тачи у среду у Бриселу

Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи разговараће у среду у Бриселу. Веома добро је то што се први пут воде разговори у којима нема наметања, поручио премијер Ивица Дачић из Рима.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон позвала је председника Владе Србије Ивицу Дачића и косовског премијера Хашима Тачија на састанак у Брисел у среду, 7. новембра.

Како је наведено у саопштењу Ештонове, циљ тог сусрета је "наставак дијалога ради нормализације односа две стране, који је почео 19. октобра ове године".

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, премијер Србије Ивица Дачић оценио је у Риму као веома добрим то што се први пут воде разговори у којима нема наметања. Он је позвао све европске земље, Европску унију и свет да Србију схвате озбиљно.

"Када нешто кажемо, тако ће и бити. Још постоје остаци неповерења да неко некога жели да превари. Ова Влада ће јасно рећи шта може, а шта не може, а очекујемо подједнако конструктивни однос и са друге стране, навео је Дачић.

Премијер је истекао да очекује да дијалог и позитивна атмосфера око њега прати и брзи напредак Србије у европским интеграцијама.

Европски дипломатски извори у Бриселу истакли су да ће се највероватније кључни разговори водити о интегрисаном управљању прелазима, спровођењу постигнутих договора и гаранцијама за српску културну и верску баштину.

Српски премијер Дачић у Брисел би, према овим изворима, требало да допутује у среду по подне. Требало би да се Дачић и Тачи најпре одвојено састану са високом представницом Кетрин Ештон, после чега је планиран заједнички тројни састанак на радној вечери.

Први састанак Дачића и Тачија уз посредовање Кетрин Ештон, 19. октобра у Бриселу, и ЕУ и САД поздравили су као позитиван корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине, што је за Србију један од кључних услова за даље непредовање ка ЕУ.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ Кетрин Ештон прошле недеље су о наставку дијалога заједно разговарале са званичницима у Београду, а потом и у Приштини.

О припремама за наставак дијалога са званичницима у Београду прошле недеље је разговарао и директор Дирекције за проширење ЕУ Стефано Санино.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије