Читај ми!

У Тирани о визној либерализацији

Министар правде и државне управе Никола Селаковић присуствује форуму земаља Западног Балкана у области правосуђа и унутрашњих послова у Тирани. Усвојене две декларације - о безвизном режиму и борби против илегалне трговине оружјем, каже Селаковић.

Визни дијалог и механизми надгледања визне либерализације биле су главне теме првог дана министарског форума земаља Западног Балкана у области правосуђа и унутрашњих послова, на којем Србију у Тирани представља министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Селаковић рекао је да су на Форуму данас донете две декларације - о безвизном режиму и борби против илегалне трговине оружјем.

"Током првог дана Форума усвојене су заједничке декларације о путовањима без виза и борби против илегалне трговине наоружањем, било је речи и о надгледању целог процеса након спровођења визне либерализације, али и о борби против трговине људима", навео је Селаковић.

Према његовим речима, другог дана министарског састанка на којем учествује и европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малмстрем, главна тема ће бити правосуђе.

Министар Селаковић истакао је значај регионалне сарадње у остваривању европских стандарда у тој области и најавио да ће српска делегација на конференцији изнети своја виђења када је реч о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима.

"Делегација Министарства правде и државне управе изнеће и предлог који већ одавно стоји о увођењу регионалног налога за хапшење и преузети иницијативу у земљама региона у погледу јачања тих механизама и инструмената који ће нас учинити бржим у процедурама и ефикаснијим у поступању када је реч о европским стандардима који се постављају пред нас", навео је Селаковић.

Друштвена интеграција Рома

Селаковић ће говорити о друштвеној интеграцији Рома, о поштовању њихових права и решавању њихових правних проблема, односно такозваног питања правне невидљивости.

"Србија ће имати прилике да изнесе своја позитивна искуства и помаке до којих се дошло, нарочито усвајањем измена и допуна Закона о ванпарничном поступку, чиме је правно невидљивим лицима омогућено да се региструју", напоменуо је Селаковић.

Међу сутрашњим темама Форума на дневном реду ће се наћи и судска сарадња земаља у региону у кривичним стварима, као и правосудни аспекти борбе против трговине дрогом.

Министар Селаковић истакао је велики значај дводневне конференције министара указујући да ће од ње корист имати све земље у региону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије