Читај ми!

Шварценберг: Са Србијом као са Исландом

Шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг рекао је на састанку са српским министром спољних послова Иваном Мркићем да приступни преговори са Србијом не би требало да буду компликованији од преговора са Исландом и да не треба предузимати ванредне мере када је у питању визни режим.

Српски министар спољних послова Иван Мркић и шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг оценили су у Прагу да је Србија стандардна европска земља, те да приступни преговори са Европском унијом не би требало да буду компликованији од приступања Исланда.

"Ми смо се суочавали са појединим проблемима у прошлости и Чешка је била увек та која је пружала подршку и била је, како је сада рекао мој колега Шварценберг, против икаквог условљавања када је Србија у питању. Инсистирала је на томе да будемо третирани као свако ко је на том путу", рекао је Мркић након разговора са Шварценбергом.

Мркић је додао да је разлог данашње посете Прагу комплетан разговор и о томе шта се дешава на путу Србије ка ЕУ, какво је стање у региону и како Београд гледа на будућност разговора са Приштином.

"Ради се о започетом, оном што су нова влада, председник Србије и парламент одлучили да урадимо. Да уђемо у политички дијалог са властима из Приштине. Све је могуће да буде покренуто јер немамо ограничење у погледу тема на дневном реду", рекао је министар спољних послова о предстојећем састанку српског премијера Ивице Дачића са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Шеф чешке дипломатије одао је признање Србији на томе што је успешно покренула дијалог са Приштином и нагласио да је константа чешке спољне политике подршка Србији на путу ка ЕУ, без обзира ко је министар иностраних послова.

"Србија је једна нормална, стандардна европска земља. Приступни преговори са Србијом не би требало да буду другачији нити компликованији него што су рецимо преговори Уније са Исландом", рекао је Шварценберг.

Чешка је према речима Шварценберга такође против било каквих ванредних, нестандардних мера када је у питању визни режим.

"Нисам за то да се предузимају било какве ванредне мере. Србија је једна стандардна европска земља", поновио је Шварценберг на конференцији за новинаре.

Евентуални датум почетка приступних преговора није коментарисао ниједан од министара.


"Ми нећемо трчати за датумом. Учинићемо све да прилагодимо ствари у Србији европским стандардима", рекао је Мркић. 

Мркић се поподне састаје са чешким премијером Петром Нечасом где ће бити речи пре свега о билатералној сарадњи и припреми посете чешког премијера Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије