Читај ми!

Решење косовског проблема до краја мандата

Сматрамо да сва отворена питања мора да реши наша генерација, односно да у овом мандату Владе и председника решимо сва кључна питања, преговоре о чланству у ЕУ и све у вези са Косовом и Метохијом, поручио Ивица Дачић после састанка са Стефаном Санином. Европска комисија је веома задовољна начином на који је дијалог почео, каже Санино.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да су Влада и председник Србије спремни на проналажење коначног решења за Косово до краја мандата и најавио да ће следећи састанак са косовским премијером Хашимом Тачијем највероватније бити одржан 7. новембра.

"Ми заиста сматрамо да сва отворена питања мора да реши наша генерација, што значи да у овом мандату Владе и председника решимо сва кључна питања – преговоре о чланству у ЕУ и све у вези са Косовом и Метохијом", рекао је Дачић.

Премијер је новинарима у Влади Србије, после састанка са директором директората за проширење ЕУ Стефаном Санином, рекао да је спреман да у Бриселу са Тачијем разговара и о најтежим темама.

Дачић је додао да је посредница Европске уније у преговорима, висока представница Кетрин Ештон нагласила да неће наметати теме за разговоре и да ће све о чему се договоре две стране у преговорима бити прихваћено од стране Европске комисије, односно ЕУ.

"Вероватно ће се разговарати о различитим темама. Сигурно да је обичај да се крене од лакших, али не бежимо од разговора о најтежим темама. Ми смо спремни да разговарамо не само о струји и телефонима, већ и о коначном решењу", рекао је Дачић.

Санино је поручио да је Европска комисија веома задовољна начином на који је дијалог почео, сусретом Тачија и Дачића у Бриселу. Санино није желео да посебно коментарише дијалог, јер њиме посредује Ештонова, али је навео да Европска комисија жели да види прогресивну нормализацију односа Београда и Приштине.

"Ми нисмо овде да намећемо услове, него да радимо на заједничком циљу да Србија постане чланица ЕУ", поручио је Санино.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је да је америчка државна секретарка Хилари Клинтон отишла из Београда веома задовољна јер је, како је истакао, видела да постоји воља званичника Србије да разговарају са људима у Приштини.

Позив да делегација Србије посети Брисел

Санино се, пре разговора са премијером Дачићем, састао и саветником председника Србије Марком Ђурићем.

Санино је упутио позив да делегација Србије у наредном периоду посети Брисел, како би на адекватан начин представила ставове и идеје о решавању питања Косова и Метохије пред највишим политичким форумима Европске уније, саопштено је после састанка званичника Европске комисије са Марком Ђурићем.

У разговору са Ђурићем, Санино је поздравио одлучност Србије да постане пуноправни члан Европске уније.

Када су у питању разговори са Приштином, Санино је истакао да је потребно да временски рокови током предстојећег дијалога буду флексибилни, како не би било притисака.

Како се наводи у саопштењу из Председништва Србије, Санино је изразио уверење да подела јужне српске покрајине не би била добро решење.

Саветник председника Србије Марко Ђурић најавио је скори наставак преговора Београда и Приштине на највишем политичком нивоу и изразио очекивање да ће у наредним данима бити уоквирен нацрт државне платформе за те разговоре.

Ђурић је најавио да ће у израду државне платформе бити укључена и Скупштина.

Саветник председника Републике је, како се наводи у саопштењу, истакао посвећеност Србије остварењу предуслова за скори почетак преговора о приступању наше земље Европској унији.

Генерални директор Дирекције за проширење ЕУ разговарао је са министарком здравља Славицом Ђукић Дејановић, и са председницом Одбора за контролу служби безбедности Јадранком Јоксимовић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара