Читај ми!

Реаговања на посету Клинтонове и Ештонове

Посету америчке државне секретарке Хилари Клинтон и високе представнице Европске уније Кетрин Ештон већина посланика Скупштине Србије оценила позитивно. ЛДП сматра да је значај посете мањи него што је могао да буде.

Већина посланика Скупштине Србије позитивно је оценила посету америчке државне секретарке Хилари Клинтон и високе представнице Европске уније Кетрин Ештон. Сматрају да је посета донела охрабрење Србији, јер није било захтева за признање Косова. Супротан став имала је Либерално-демократска партија, која сматра да је значај посете мањи него што је могао да буде.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић оценио је, у изјави новинарима у парламенту, да је посета важна за Србију и да је показала јединство САД и ЕУ у односу према Србији.

Две гошће су, у ствари, потврдиле да се неће разговарати о статусу Косова, а потврдиле су и валидност приступ ове Владе Србије и државног врха и плана за Косово, изјавио је Стефановић.

Поруке Клинтонове и Ештонове су очекиване, као што је очекивана и њихова подршка наставку преговора и примена свих договора у дијалогу Београд и Приштине, рекао је Стефановић, и навео да се од Србија очекује да одустане од евентуалног покушаја да утиче на став косовских Албанаца о статусу Косова.

Стефановић је изразио очекивање да ће Влада Србије убрзо донети конкретну и реалистичну платформу, нарочито за север Косова и питања енергетике и телекомуникација. Према његовим речима, статус Космета је за Србију неспоран.

Шеф посланичке групе СПО-ДХСС Александар Југовић рекао је да је посета високих званичница значајна, јер њихова подршка интеграцији Србије у ЕУ значи стабилност на Балкану, а самим тим претпоставља могућност економског опоравка Србије.

Требало би задржати курс европских интеграција, курс сарадње са свима у региону и са ЕУ, поручио је Југовић, уз оцену да кад год се разговара са неким из ЕУ, Србија добије испружену руку пријатељства, рекао је Југовић.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Момо Чолаковић је рекао да је током посете Клинтон и Ештон јасно речено да Србија не мора да призна Косово као државу.

У том контексту, ми настављамо политичке преговоре на највишем нивоу, уз очекивање да дође до историјског споразума српског и албанског народа, рекао је Чолаковић, уз оцену да ће премијер Србије успети у преговорима.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић је оценио да то што "битни фактори светске политике" долазе у Србију показује да она више није затворена земља, већ отворена за разговоре.

"Добро је да нисмо добили ултиматумативне захтеве, већ захтеве за даље разговоре, уз поштовање Устава Србије", рекао је Мијатовић.

Посланик Српске напредне странке Милован Дрецун изјавио је да се после посете Клинтон Београду чини да је у једном аспекту ублажена политика САД.

"Од круте позиције да је једнострана сецесија Косова завршена ствар и да је за Вашингтон Косово независна држава, дошли смо до тога да Клинтон каже да имају разумевања да Србија не може да се сложи са том сецесијом", рекао је он.

Посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић је оценио да је посета Клинтон и Ештон била прилика за преокрет у односу на домаћу јавност и да се најави другачија, кретивнија косовска, регионална и спољна политика, која би Србији омогућила много чвршће савезништво и са ЕУ и САД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара