Читај ми!

Платформа за преговоре наредне седмице

Национални савет за безбедност расправљао о платформи за разговоре са Приштином. Афирмисано апсолутно јединство, платформа ће бити усаглашена наредне седмице, рекао саветник председника Србије Марко Ђурић. Наставак дијалога Београда и Приштине највероватније 7. новембра у Бриселу, сазнаје РТС.

15.45 - Завршен састанак Националног савета за безбедност. 

15.05 - Почео састанак Националног савета за безбедност. 

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је после седнице Националног савета за безбедност, на којој је размотрен нацрт платформе за дијалог Београда и Приштине, да би тај документ требало да буде усаглашен током наредне седмице.

"На састанку је у пуној мери афирмисано јединство државног врха по питању Косова и Метохије", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, закључено је да ће "вероватно крајем наредне седмице, када платформа буде усаглашена на нивоу владе и председника Републике, Томислав Николић позвати на разговор о платформи и шефове свих парламентарних странака".

Ђурић је рекао да ће Народна скупштина Србије и јавност имати прилику да се изјасне о свим принципима на основу којих ће преговори бити вођени.

"Данашњи дан је изузетно значајан, јер је потврђен принцип да ће Србија уложити максималне напоре да очува своје становништво на Косову и Метохији, али и залагање наше земље да добије што је могуће пре датум почетка преговора о прикључењу ЕУ", рекао је Ђурић.

Упитан о најзначајнијим сугестијама учесника на нацрт платформе, Ђурић је одговорио да су сви учесници "крајње непосредно разговарали, због чега је и било речи о једном неформалном разговору, који има полтички карактер".

"Сама идеја ових састанака је да један функционални политички механизам размотри сва важна питања која се тичу платформе. Сви учесници састанка су детаљно ишчитали платформу и мислим да никада нисмо имали оволики степен сагласности између представника заиста различитих странака и различитих нивоа власти" рекао је Ђурић, оцењујући то као посебно охрабрујуће.

На питање да ли ће се састанци у таквом саставу наставити, Ђурић је рекао да ће се следеће недеље "на истом месту" и у "истом формату" поново састати, након чега је могуће очекивати позив председника Републике шефовима посланичких група, који ће такође узети активно учешће у овом процесу.

Решења која већ постоје и функционишу

Упитан да ли решење за Косово треба тражити у већ постојећим уређењима у свету попут Јужног Тирола, Ђурић је одговорио да постоји много отворених питања у вези са Косовом и Метохијом и да за свако од тих питања могу се пронаћи примери у европској и светској пракси.

"Ми желимо да наш коначни документ, који ћемо презентовати и Народној скупштини и другој страни, буде утемељен на решењима која већ постоје и која већ функционишу да бисмо и то могли да користимо као аргумент. Има бројних решења не бих улазио у детаље", рекао је Ђурић.

На констатацију да је било наговештено да ће америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у Београд и Приштину донети распоред тема дијалога, Ђурић је рекао да на јучерашњем састанку председника Републике и председника Владе са двема високим представницама САД и ЕУ, није било о томе речи.

"Било је речи уопштено о будућем току преговора, али без конкретних тема већ о решености да се он настави на највишем политичком нивоу", навео је Ђурић.

На састанку у Председништву били су председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, потпредседници Владе Александар Вучић и Сузана Грубјешић, министар спољних послова Иван Мркић и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Последњи пут државни врх је разговарао о платформи за Косово 24. октобра, такође у Председништву Србије. Учесници састанка су тада од председника Србије Томислава Николића добили нацрт платформе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара