Читај ми!

Министарство опозива амбасадоре

Најављен опозив више од 30 амбасадора, којима истиче мандат или који нису показали задовољавајуће резултате. Министарство спољних послова одбацује наводе медија о чисткама у дипломатској служби.

Србија ће опозвати више од 30 шефова дипломатско-конзуларних представништава у свету, којима 2013. године истиче редовни мандат, као и неколицину оних који нису показали задовољавајуће професионалне и радне резултате, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У саопштењу се наводи да за један број амбасадора и генералних конзула није донета одлука о опозиву.

"Иако је редован мандат шефова дипломатско-конзуларних представништава четири године, за један број амбасадора није донета одлука о опозиву мада су на дужности дуже од овог периода. Слична је ситуација и са неколико генералних конзула", истакнуто је у саопштењу, али се не помињу разлози ни о којим амбасадорима је реч.

Министарство у саопштењу одбацује медијске наводе о чисткама у дипломатској служби Србије наводећи да су "од формирања садашње владе опозвана само два амбасадора, из Француске и Русије" при чему је, како се додаје, "Душан Батаковић опозван на лични захтев из здравствених разлога, док је амбасадорка Јелица Курјак на служби у Москви од 2001. године".

"Поводом спекулација о наводним масовним чисткама у дипломатско-конзуларним представништвима, не треба пренебрегнути чињеницу да је највећа смена кадрова у дипломатији извршена 2001. годне, када су замењени готово сви амбасадори и генерални конзули, као и већи број дипломатских службеника разних нивоа", истиче Министарство и додаје да је неколико стотина запослених после тога добило отказ.

У саопштењу се, такође, подвлачи да "током мандата некадашњег министра Вука Драшковића није било тзв. 'чистки', нити отпуштања, него је, напротив, захваљујући њему, на посао враћено 117 дипломата, као и других службеника, који су били отпуштени без икаквог правног основа, међу којима је и садашњи министар Иван Мркић".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара