Читај ми!

Јовановић: Србија није ближа реформама

Србија после посете америчке државне секретарке и шефице дипломатије ЕУ није ни за корак ближа политичким и економским реформама, трајном решењу проблема Косова и регионалних изазова и срећнијој судбини косовских Срба, рекао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић изјавио је да Србија после посете америчке државне секретарке и шефице дипломатије ЕУ није ни за корак ближа политичким и економским реформама, трајном решењу проблема Косова и регионалних изазова и срећнијој судбини косовских Срба.

"Напротив, данас смо још удаљенији од политике која би променила Србију, концепта који би нашој деци омогућио да буду прва генерација која ће живети у трајном миру, а друштву да се реформише по узорима развијеног света и решава своје проблеме на уређен начин", рекао је Јовановић у писаној изјави достављеној медијима.

Он је навео да је посета америчке државне секретарке Хилари Клинтон и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон била прилика да они који управљају Србијом проговоре о будућој политичкој оријентацији земље и чврстим савезништвима са ЕУ и САД, али да су они ту прилику поново пропустили, "задовољавајући се инфериорним коментарима који треба да увере јавност у Србији у то колико су значајни и важни".

"Данас су они који воде земљу били дужни да се брину о будућности свих грађана и јасним порукама потврде решеност да Србију поведу у правцу Европске уније и чланства у НАТО, и тај процес искористе као шансу за трајне промене, изградњу независних и слободних институција, слободног тржишта и модерног и успешног друштва", навео је лидер ЛДП-а.

"Ово није 1999. година, па Николић и Дачић изгледају трагично када проглашавају тријумф, заборављајући да су у међувремену потпуно заборавили Србе на Косову, иако су их претходно изводили на барикаде, забрањивали им да учествују на изборима и третирали их као оружје у борби за власт у Србији", додаје Јовановић.

Јовановић сматра да су за позицију у којој се Србија налази одговорни домаћи политички лидери, који, како је навео, не разумеју да се од Србије очекује да коначно постане кредибилан саговорник, а не земља која ће, као често у прошлости, "истовремено обмањивати и Брисел и Вашингтон и Москву, погрешно рачунајући да исток и запад функционишу по неозбиљним правилима српске политике".

"Због те заблуде је прошла власт изгубила изборе, на истој матрици функционише и нова власт, која је неискрена и према својој земљи и према свима у међународној заједници", додаје Јовановић.

Јовановић је рекао и "да политичари имају право да промене политику, али немају право да се, када то учине, претварају да су јуче ушли у политику и да прећуткују одговорност за грешке које су у прошлости правили".

"Садашњој власти је лични комфор важнији од судбине земље, а чињеница да су проблем којим се свет бави за њих значи лажно уверење да су нови Милошевићи којих се свет боји. Када посета прође, понашаће се као и до данас - комбинујући запаљиви национализам и политикантску потуљеност, понављајући фразе о националном јединиству, црвеним линијама, Србија која труне дезоријентисана између Брисела, Вашингтона и Москве", закључио је лидер ЛДП-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара