Читај ми!

Дијалог без условљавања

Хилари Клинтон и Кетрин Ештон поручиле да нису дошле да постављају услове већ да подрже Србију на европском путу и дијалог Београда и Приштине. Циљ нам је да имамо добре односе са САД и да будемо члан ЕУ рекао Ивица Дачић на конференцији за новинаре.

18.16 - Хилари Клинтон рекла је да је за САД Косово независна држава и да се границе Косова неће мењати, али да много може да се постигне у односима Београда и Приштине.

17.55 - Циљ нам је да имамо добре односе са САД и да будемо члан ЕУ. Високе званичнице САД и ЕУ нису дошле да постављају ултиматуме, рекао Ивица Дачић.

17.50 - Завршен састанак председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића са Хилари Клинтон и Кетрин Ештон.

16.20 - Почео састанак председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића са америчком државном секретарком Хилари Клинтон и високом представницом Европске уније Кетрин Ештон.

САД И ЕУ у потпуности подржавају дијалог Београда и Приштине и европски пут Србије, сагласиле су се државна секретарка САД Хилари Клинтон и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон после разговора са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем.

На заједничкој конференцији премијер Дачић је рекао да високе званичнице САД и ЕУ, нису дошле у Београд да постављају ултиматуме и нове услове, већ да разговарају о темама од животног значаја за Србију – наставку и убрзању европских интеграција и испуњавању критеријума за добијање датума за почетак преговора.

Дачић је прецизирао да су међу политичким критеријумима које Србија треба да испуни питање унутрашњих реформи и успостављање видљивих и одрживих односа Београда и Приштине.

Премијер Србије рекао је да су Клинтонова и Ештонова на састанку рекле да неће присиљавати Србију на оно што не може, а то је да призна независност Косова, али, како је рекао "сви смо заједно спремни да учинимо да односи Београда и Приштине буду у интересу грађана".

"Србија ће учинити оно што је потребно да испуни кључне политичке критеријуме", навео је Дачић.

Дачић је изразио очекивање да ће дијалог с Приштином бити настављен у новембру.

Поновио је да ће нова влада, осим што ће учествовати у политичком дијалогу с Приштином, поштовати и договоре досад постигнуте у Бриселу.

Према његовим речима, Влада Србије спремна је да до краја мандата реши сва отворена питања, али је за то, како је казао, неопходно да САД и ЕУ јасно одреде шта Србија треба да учини да би остварила свој циљ.

Премијер је додао да је Влада Србије спремна да гради демократско друштво, поштује права мањина, обезбеди слободу медија и настави борбу против корупције и криминала, као и да испуни све друго што је потребно за наставак европских интеграција.

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон рекла је да дијалог са Приштином и нормализација односа не значе признавање Косова.

"Овај дијалог не значи да тражимо од Србије да призна Косова", рекла је Ештонова и охрабрила председника и премијера Србије да убрзају реформе.

"Будућност Србије је у Европској унији", изјавила је Ештонова.

Хилари Клинтон: Границе Косова се неће мењати

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон рекла је да је за САД Косово независна држава и да се границе Косова неће мењати, али да много може да се постигне у односима Београда и Приштине.

Клинтонова је рекла да разуме да је то тешко, али да је у складу са потребама Срба и Србије.

Хилари Клинтон рекла је да подржава дијалог Београда и Приштине, да апелује на обе стране да примене до сада договорено и да предузму конкретне кораке у правцу нормализације односа, истичући да то не значи захтев за признавање Косова.

"Подржавамо циљ да јединствена и демократска Европа у свом чланству имају Србија и цео регион", рекла је Клинтонова.

"Нисмо овде да постављамо услове и заводимо некакаву контролу, јер их немамо. Будућност Србије је у рукама Србије, али САД се брине за ту будућност, за будућност младих, паметних људи", рекла је Клинтонова.

Теме састанка високих званичница САД и ЕУ са председником и премијером, осим Косова и европског пута Србије, биле су и трговина и билатерални односи.

Премијер Дачић рекао је да Србија и САД имају простора за унапређење економске сарадње и да садашња размена од 425 милиона долара може да буде већа.

Дачић је подсетио да је САД са 1,7 милијарди долара у самом врху листе инвестирора у Србији и захвалио Хилари Клинтон што је предложила да се оформи тело које ће промовисати Србију као добро место за инвестиције, јер је то добар знак да је Србија и политички стабилно друштво.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ Кетрин Ештон допутовале су у Београд око 15.50, а на аеродрому су их дочекали министар спољних послова Србије Иван Мркић, као и шеф делегације ЕУ Венсан Дежер и амерички амбасадор Мајкл Кирби.

Високе званичнице САД и ЕУ су у Београд допутовале из Сарајева. После посете Београду Хилари Клинтон и Кетрин Ештон отпутовале су у Приштину.

Њих су на приштинском аеродрому дочекали косовска председница Атифете Јахјага и специјални изасланик и шеф канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара