Читај ми!

Расправа о платформи идуће седмице

Јавност ће бити упозната са платформом за Косово и Метохију након што она буде усаглашена, рекао премијер Ивица Дачић и најавио да ће расправа о том документу бити настављена наредне недеље.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће расправа о платформи за Косово и Метохију бити настављена идуће седмице и да је први пут састанак државног врха о том документу, била расправа о реалном стању у Србији.

"Србија мора да зна шта предлаже, а не само шта неће. Не можемо ићи у разговоре ако је прва линија одбране уједно и последња. Рад на платформи се наставља, а у новембру ћемо имати и разговоре са (високом представницом ЕУ) Кетрин Ештон и представницима привремених институција у Приштини", рекао је Дачић новинарима на слави Српске напредне странке и навео да је он видео документ платформе.

Објашњавајући да је реч о документу интерног карактера, јер се ради о припремном документу, премијер је рекао да платформа треба да садржи опис тренутне позиције Србије, предлог решења коначног статуса, али и став о дијалогу који се не тиче коначног статуса Косова и Метохије.

Сви разговори треба да буду праћени конкретним, позитивним помацима када је реч о европским интеграцијама, рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да ће о документу о Косову бити вођена расправа, да је ознака тајности на њему тренутна и да ће бити договорено како ће платформа о Косову бити дистрибуирана јавности.

Дачић је рекао да постоје стратешке ствари које не треба скривати пре почетка разговора и да ознаку тајности не треба третирати као нешто спектакуларно.

"Одбио сам тајни састанак са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон и ова влада иде напред када је у питању и Косово и ЕУ", рекао је Дачић, али и додао да ће Хилари Клинтон и Ештон, које ће 30. октобра посетити Београд, бити упознате са тим документом тек када дође до разговора Београда и Приштине.

Дачић је подсетио да је иницијални документ платформе написан у кабинету председника Србије, подвукао да он није тајна и да ће о њему да расправља влада, странке у опозицији и сви они који утичу на политички живот у Србији.

Говорећи о захтеву за нормализацију односа Београда и Приштине, Дачић се сагласио да треба учинити видљиви напредак, али указао да то никако не значи промену става Србије, када је реч о признању независности Косова.

Дачић је још једном подвукао да Србија неће одустати од става да не признаје независност Косова и да су разговори који се воде статусно неутрални. 

Чвршћи односи са СНС-ом 

Председник Социјалистичке партије Србије је изјавио да је задовољан сарадњом коју има са Српском напредном странком и да је сигуран да ће она бити још боља и чвршћа у наредном периоду.

Дачић је на питање новинара да ли је први пут на слави СНС рекао да већину који су присуствовали слави познаје дуги низ година, а не само неколико месеци и да је то одраз нормалних односа и односа који нису засновани на међусобним сујетама и конкуренцији као што је то, можда, било раније.

"Ово је нова фаза у нашим односима. То можда у прошлости неко није довољно схватао али када је реч о странкама које претендују на слично бирачко тело обично међу њима не постоје баш најбољи односи", рекао је Дачић.

Он је истакао да СНС и СПС данас раде заједничке послове а то је, како је рекао, да учине добре ствари за Србију.

Дачић је напоменуо и да је улога коалиција окупљених око СНС и СПС много већа од њихових страначких интереса.

"Ја сам задовољан сарадњом коју ми имамо и сигуран сам да ће она бити много боља и чвршћа у наредном периоду", закључио је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара