Читај ми!

Српско-албански дијалог уз компромисе

Србија је спремна да учини многе компромисе у разговору са Приштином, али то очекује и од албанске стране, рекао председник Томислав Николић на састанку са шефом британске дипломатије Вилијамом Хејгом.

Председник Србије Томислав Николић истакао је, у разговору са министром иностраних послова Велике Британије Вилијамом Хејгом, да је састанком премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија Србија ушла у завршну фазу преговора са Приштином и да је спремна да учини многе компромисе, али да ће се то очекивати и од албанске стране.

Николић и Хејг сагласили су се да је неопходно сва спорна питања решавати разговорима Београда и Приштине, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Србија је спремна на сва решења која омогућавају боље услове живота свих грађана Косова и Метохије и која су у складу са Уставом Србије, поручио је Николић.

Николић је истакао да је Србија спремна за чланство у Европској унији и да је због тог циља, али и из сопствених интереса, решена да до краја изврши реформу правосуђа, да успостави пуну владавину права и стабилност државних институција и да се, у складу са законом, обрачуна са криминалом и корупцијом, што су услови које јој је Европа поставила.

Хејг је поздравио одлучност коју Србија показује на свом европском путу.

Он је истакао да је Велика Британија снажан заговорник проширења Европске уније и да је њихова жеља да све земље региона буду у Унији, па је због тога његова држава спремна да помогне у изградњи што бољих односа међу балканским државама, наводи се у саопштењу.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и шеф британске дипломатије Вилијам Хејг позитивно су оценили настојање Србије да мирним путем и дијалогом решава отворене проблеме.

Дачић је током разговора са британским министром нагласио да Србија настоји да буде фактор мира, стабилности и безбедности на Балкану и генератор процеса помирења и успостављања поверења у региону.

Шеф Форин офиса је истакао да Велика Британија цени позитивне помаке које је Влада Србије остварила у протекла три месеца, жели да охрабри настојање да се проблеми решавају мирним путем и даје пуну подршку европском путу Србије.

Високо је оцењена сарадња две земље у борби против организованог криминала, нарочито илегалне трговине наркотицима, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Наведено је такође да се сарадња МУП-а Србије и британске агенције СОЦ мери тонама заплењених наркотика у свету. Током разговора је осуђено насиље на спортским теренима и договорена сарадња у преношењу британских искустава на сузбијању ових опасних појава.

Председник Владе Србије упутио је и позив британском премијеру Камерону да посети Србију.

Са шефом британске дипломатије састао се и први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић.

Вучић и Хејг су разговарали на радном ручку о Косову, европским интеграцијама и британским инвестицијама у Србију.

Током посете Београду Вилијам Хејг се састао и са председником Демократске странке Борисом Тадићем, а теме састанка биле су наставак евроинтеграција, билатерални односи две земље и актуелна ситуација у Србији, саопштио је ДС.

Министар Хејг дошао је у Београд након посете Приштини где је изјавио да је карта Европе одређена и да не може бити промена граница.

После сусрета са косовским премијером Хашимом Тачијем, Хејг је поздравио разговоре о нормализацији односа Београда и Приштине и истакао да је "дијалог од суштинског значаја за европске интеграције Србије и Косова".

На новинарско питање да ли после дијалога може да уследи признавање Косова од стране Србије, Хејг је одговорио да је Србији и раније предочено да, уколико жели интеграцију у ЕУ, треба да "нормализује односе са свим суседима".

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара