Стефановић: Србија против сецесије

Србија не може и неће прихватити сецесију Косова и Метохије, али ће у пуном капацитету учествовати у дијалогу са Приштином, рекао председник Скупштине Небојша Стефановић на конференцији у Квебеку.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је у Квебеку да Србија не може и неће прихватити сецесију Косова и Метохије, али да ће у пуном капацитету учествовати у дијалогу са Приштином, који, како је рекао, не би требало да прихвате само политичке елите већ и сви Албанци и Срби.

Стефановић, који предводи делегацију на заседању скупштине Интерпарламентарне уније у Квебеку то је рекао обраћајући се учесницима конференције говором на тему - "Питања држављанства, идентитет и културне различитости у глобализованом свету", саопштио је Кабинет председника Народне скупштине.

Стефановић је рекао да прихватањем плурализма можемо одговорити на питања бољег медјусобног разумевања, прихватити етничке, културне, расне и верске различитости и тако боље разумети једни друге.

Он је додао да интеграција и препознавање потреба етничких и верских мањина представља значајно питање за Србију и констатовао да данас има много институција поред државе, са којима се грађани идентификују попут цркве и интересних група.

Стефановић је истакао значај парламента, јер он представља грађане кроз институцију демократских избора, јер постоји могућност да бирају и буду изабрани и тако представљају глас народа, бранећи људска права и демократију.

Србија је мултинационална и мултиетничка земља - у парламенту Аутономне покрајине Војводине говори се на шест званичних језика, што га чини другим у Европи, јер са више званичних језика функционише само Европски парламент, подсетио је Стефановић.

Ми смо поносни на ту чињеницу, закључио је Стефановић и нагласио да "различитост, национални идентитет или језик не могу бити аргумент за сецесију".

Стефановић је говор завршио речима бившег америчког председника Франклина Рузвелта - "да би цивилизација опстала, морамо гајити науку људских односа - способност свих народа да живе заједно - у истом свету, у свету мира".

Серија билатералних сусрета 

Током дана председник парламента наставио је и са серијом билатералних сусрета са делегацијама парламената Канаде, Босне и Херцеговине, Нигерије, Велике Британије и Јапана, а раније се срео и са делегацијама Аустралије и Аргентине. 

На састанку са председавајућим канадског Сената Ноелом Кинселом Стефановић је констатовао да је српска заједница у Канади одувек била значајна у изградњи земље оценивши да и данас представља мост са Србијом.

Мултикултурализам је одувек представљао вредност канадског друштва која је, према сенатору Кинсели, данас глобално прихваћена.

Овом приликом је договорена и интензивнија међупарламентарна сарадња, али је истовремено констатовано да визни режим Канаде према многим земљама, па тако и према Србији, представља препреку за чешће контакте.

Стефановић се састао и са председником Сената Нигерије Дејвидом Марком и рекао да постоји велики интерес Србије за обнављање значајне политичке и економске сарадње са том земљом.

Сенатор Марк је упутио позив Стефановићу за посету Нигерији и иницирао чешће контакте и међупарламентарну сарадњу.

На састанку са делегацијом Босне и Херцеговине, коју су представљали Мато Фрањичевић и Драго Калабић, Стефановић је предложио координацију земаља региона у наступу на медјународним парламентарним форумима, као и близу сарадњу по свим питањима од заједничког интереса.

Договорен је и наставак сарадње не само са парламентом Републике Српске, са којом, како је констатовано, Србија има блиске односе, већ и са парламентом Босне и Херцеговине па је тако договорена и скора посета Стефановића Бањалуци и Сарајеву.

На састанку са представниицма доњег дома биратанског парламента и дома лордова британска делегација је изразила посебани интерес за актуелну политичку ситуацију у Србији.

Они су констатовали да Србија одувек представља земљу од великог интереса за Велику Британију и да је у интересу Европе да се Србија што пре интегрише у Европску унију, као и да постоји снажна политичка воља да се Србији помогне на европском путу.

Британску делегацију је посебно интересовао однос према мањинама у Србији, а заједнички је констатовано да је једино решење Косовског проблема кроз преговоре.

Стефановић је обавестио представнике британске делегације да је економски опоравак државни приоритет и нагласио важност привлачења инвестиција и регионалне сарадње.

На састанку са јапанском парламентарном делегацијом коју је предводио Еда Сатсуки, представник Гордњег дома парламента, Стефановић је изразио велику захвалност за помоћ и разумевање пријатељског јапанског народа протеклих година.

"И поред понекад лошег односа дела међународне заједнице према Србији, Јапан има другачији однос и са Србијом гаји односе пријатељства и разумевања", констаовала је члан јапанске делегације, Миеко Накабајаши. 

Стефановић је чланове јапанске делегације упознао са привредним приоритетима Србије, пољопривредом и енергетиком и позвао делегацију Јапана да посети Србију предлажући да парламентарни контакти послуже и као иницијатива за бољу економску сарадњу, наводи се у саопштењу из Скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара