Читај ми!

Државни врх о платформи за Косово

Државни врх Србије одржао састанак о платформи за Косово. Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао за РТС да је реч о најконкретнијем нацрту до сада.

16.34 - Завршен састанак државног врха у Председништву Србије. Учесници састанка нису давали изјаве за медије.

15.42 - Почео састанак државног врха о платформи за Косово у згради Председништва Србије, сазнаје РТС. Састанку присуствују председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, потпредседници Владе Александар Вучић и Сузана Грубјешић, министар спољних послова Иван Мркић и шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Државни врх Србије је на састанку у Председништву Србије разматрао платформу за Косово. Састанку су присуствовали председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Иван Мркић и шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је за РТС да су учесници од председника Томислава Николића добили нацрт платформе, који је много конкретнији него било који претходни и да представља државну тајну.

"Сви смо видели тај папир. Треба да припремимо наше предлоге до следећег састанка који би требало да буде одржан наредне недеље", рекао је Вучић.

Он је истакао да је реч о много конкретнијем нацрту него што је до сада постојао.

"Оно што је важно јесте то да се сада ствари крећу у оквирима реалности, минимум и максимум је у оквирима онога што је реално и онога што је могуће", рекао је Вучић.

Први потпредседник Владе каже да су кључна два принципа. Први је очување државних и националних интереса и други наставак европског пута Србије.

Према његовим речима, још није одређен састав делегације која ће разговарати са представницима Приштине, али ће, како каже, најстручнији људи по одређеним темама бити делови тог преговарачког тима.

Вучић је данас рекао да му је из амбасаде САД потврђено да ће америчка државна секретарка Хилари Клинтон посетити Београд, али није желео да каже ког датума.

Осврнувши се на састанак са премијером Ивицом Дачићем и министром Млађаном Динкићем, Вучић је рекао да су се сви саговорници сложили да је Србија опредељена за наставак европских интеграција, борбу против корупције и економски опоравак земље.

"Датум за почетак преговора у јуну 2013. године"

Вучић је рекао да је уверен да ће Србија у јуну следеће године добити датум за почетак преговора за прикључивање Европској унији.

"Циљ нам је да имамо мир и стабилност. У том смислу се безбедносно веома одговорно понашамо и уверен сам да ћемо са тако наставити и убудуће. Такође сам уверен да се Србија налази на европском путу и да ћемо добити датум у јуну. То је једна од ствари које су за нас и у безбедносном смислу веома значајне", истакао је Вучић.

О неслагањима у вези са формирањем локалних власти у Србији, Вучић је напоменуо да никада није говорио о прекомпоновању локалних самоуправа, али да сматра да је логично да се поштује чињеница да је Српска напредна странка у веома тешким условима изборне кампање остварила најбољи резултат.

Потпредседник Владе поручио је да више неће да одговара на питања о томе да ли ће власт бити промењена и у Београду, већ је само додао да ће јавност бити обавештена, ако се то икада догоди.

Вучић је одбацио оптужбе председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је председник Србије Томислав Николић својом изјавом о ситуацији у БиХ нарушио регионалну стабилност.

Према његовим речима, председник је у свом саопштењу објаснио да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет БиХ и ентитетски положај Републике Српске.

Вучић је рекао да је уверен да ће Србија остати на добром путу када је реч о европским интеграцијама и да ће у јуну добити датум за почетак преговора о придруживању ЕУ.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара