Читај ми!

Евроинтеграције, константа српске политике

Србија ће учинити све како не би биле враћене визе, истакао помоћник министра иностраних послова за европске интеграције Душко Лопандић и додао да треба показати Европској унији да постоји корист и од привреде Балкана.

Помоћник министра иностраних послова за европске интеграције Душко Лопандић рекао је на Економском форуму у Београду да Србија треба да покаже ЕУ да постоји користи од даљег проширења Уније, као и да ће привреда Балкана бити од користи Европи.

"И даље чврсто верујемо да ће питање проширења бити поново једна од главних тема спољне политике ЕУ", рекао је он.

Према његовим речима, приоритет Владе Србије је и даље улазак у ЕУ, и то је константа у српској политици.

"Европско опредељење је први избор за сваку нашу владу", рекао је Лопандић и додао да је Србија захвална што има статус кандидата за чланство у Унији.

Према његовим речима, недавни извештај Европске комисије о напретку је даљи стимуланс за Србију да настави приближавање ЕУ. Поред тога, како је истакао, Србија ће учинити све да се позитивна политика у вези са визном либерализацијом настави. 

Лопандић је рекао да је остварен напредак на скоро свим пољима у односу на претходни период, без обзира на изборну годину.

Говорећи о сарадњи Србије са регионом, Лопандић је навео да је она важна за стицање поверења између влада, али није довољна за превазилажење појединих билатералних проблем, посебно међу државама бивше Југославије.

Као проблем навео је демаркацију граница, али је додао да отворена питања нису таквих размера да оптерете цео процес европских интеграција и регионалну сарадњу.

Лопандић је додао да ће Србија кроз дијалог наставити да се бави питањем Косова и тражити правично решење и за Србе и за Албанце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара