Читај ми!

Влада неће пасти због локала

Премијер Ивица Дачић и министар Млађан Динкић одбацују могућност да Влада падне због проблема у локалним самоуправама. Постоје проблеми, али не такви да би могли да сруше Владу, рекао је Дачић. Напредњаке нико не може да понижава и мора се поштовати договор о локалу, каже Александар Вучић.

Премијер Ивица Дачић и лидер СПС-а одбацио је могућност да Влада падне због проблема у локалним самоуправама.

На питање о чему ће сутра разговарати са првим потпредседником Владе и лидером напредњака Александром Вучићем, Дачић је рекао да се Влада бави озбиљним темама и да припрема озбиљне пројекте, али и да, као свака друга влада, има проблеме с локалом.

"Зар мислите да сам ја луд да се сретнем са Тачијем у условима када ће пасти Влада због Смедеревске Паланке или Зајечара. Немојте да сте смешни", рекао је Дачић новинарима после  Српског економског самита.

Премијер је нагласио да је данас већ неколико пута разговарао са Вучићем о другим темама и да су се чули чак и док је био у Абу Дабију.

"Немамо никаквих проблема. Какав је то проблем на локалном нивоу који може да сруши Владу", рекао је Дачић и додао да у свакој влади постоје проблеми на локалном нивоу "јер су интереси на локалу другачији него на републичком нивоу".

На питање како гледа на то да Вучић непрестано говори о могућем паду Владе због локала док он инсистира да је Влада стабилна, Дачић је поручио: "Питајте Вучића."

"Питајте Александра Вучића шта је мислио под тим. Ја говорим оно што је наш заједнички став. Не верујем да ико нормалан може да замисли ситуацију да Влада падне због локалне самоуправе", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање да ли ће СПС распустити одборе после смене власти у Смедеревској Паланци, рекао је да његова странка то не ради због СНС-а, већ због СПС-а.

"Ви ме сада питате о локалу, Смедеревској Паланци и Зајечару док се ја састајем са Тачијем и док ми говоримо о економском програму. Ово више није политика, ово је пародија. Пресрећан сам ако је локална власт разлог да падне влада, јер онда то значи да немамо већих проблема", рекао је Дачић.

Премијер је негодовао што су га новинари прекидали док је одговарао на њихова питања, тврдећи да, иако је пријатељ медија, новинари немају право да прекидају премијера, јер, како је рекао, то више није политика него пародија, замерио је Дачић и отишао.

Динкић: Локалне неспоразуме решавати на локалу

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ниједан локални неспоразум не може да угрози републичку Владу и да их треба решавати тамо где и настају – на локалу.

"Странке владајуће коалиције имају апсолутно добру сарадњу и имали смо данас седницу Владе, а опозиција ће још да сачека на то да прави своју владу", указао је Динкић новинарима у паузи Економског самита Србије у Београду.

Упитан да коментарише најаве Српске напредне странке да ће републичка власт бити доведена у питање уколико у локалним самоуправама не буде формирана власт по угледу на Србију, Динкић је рекао да не жели да се прича о патетичним стварима, већ да треба да се сачека шта ће се десити на локалном нивоу.

"Шта год да се деси, то неће бити разлог за постављање питања поверења републичкој влади", поручио је Динкић.

Он је рекао да Уједињени региони Србије, чији је председник, одвајају локалне проблеме од других и да ће све што се дешава на локалу бити и решавано на локалу.

Математика Паланке

Математика Паланке мења се на 20 дана. Толики је рок трајања последње три локалне власти. У све три опстале су демократе.

Прву су направили са социјалистима, али је и растурили због нестабилних односа у коалицији. Другу су направили са напредњацима, али ни она није дуго трајала.

"Они су радили сами буџет и ниједан договор није могао да се постигне са председником странке. Договорите се са једним једно, то више не важи", каже председник општине Смедеревка Паланка  Радослав Милојичић, који је, иначе, из ДС-а.

"СПС је искористио нека мања неслагања између нас и ДС-а и направили су стару причу која је некада функционисала и која је довела до многих проблема у граду и општини", навео је Радослав Симић из СНС-а.

Због скидања са власти напредњака и враћања демократама, социјалисти не осећају кривицу. Тврде да су их напредњаци изиграли кад су хтели да праве власт идентичну републичкој.

"Уочи потписивања коалиционог споразума, СНС односно њен председник нам је рекао да су добили налог од тада вршиоца дужности, сада председника Вучића, да прави коалицију у Паланци са ДС-ом, што је и направљено. Ми смо остали ван власти у којој смо већ били", рекао је Славољуб Ђурић из СПС-а.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво